Filistinli gazeteciler, İsrail'in kendilerine ve çalıştıkları kurumlara yönelik ihlallerine karşı uluslararası koruma sağlanmasını istedi.

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Gazetecileri Destekleme Komitesi, 2 Kasım Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü dolayısıyla Gazze'de çalıştay düzenledi.

Çalıştaya katılan gazeteciler, işgalci liderlerden hesap sorulması ve gazetecilere dönük sistematik saldırılarından ötürü Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sevk edilmeleri gerektiğini vurguladı.

Gazetecileri Destekleme Komitesinin Filistin Koordinatörü gazeteci Salih el-Mısri, çalıştayda yaptığı konuşmada, İsrail'in 2021 yılının başından bu yana gazetecilere dönük 678'den fazla ihlalde bulunduğunu söyledi ancak bunların türüne ilişkin bilgi vermedi.

Mısri, İsrail'in mayıs ayında Gazze'ye düzenlediği saldırıda gazeteci Yusuf Ebu Hüseyin'in öldüğünü ve 59 basın kurumunun yıkıldığını, yıl başından bu yana da gazetecilere dönük gözaltı, alıkoyma ve işten uzaklaştırma gibi 94 ihlalin yapıldığını söyledi.

"Kudüs'te Bugün" Televizyonu'nda Program Müdürü Muhammed Ebu Şaviş de tüm uluslararası kurumlardan, gazetecilere uluslararası koruma sağlamasını istedi.

Al Jazeera Televizyonunun Gazze Ofis Müdürü Vail ed-Dahduh ise İsrail'in ihlallerinin gazetecilerin çalışmalarına engel olduğunu ifade etti.

Filistinli gazetecilerin zor şartlara ve barınaklarını kaybetmelerine rağmen görevlerini yerine getirebilmek için sabırla çalıştığına dikkati çeken Dahduh, söz konusu ihlallerini durdurması için uluslararası kurumlara İsrail'e, baskı yapmaları çağrısında bulundu.

El-Aksa Radyosu Müdürü İmad Zakkut da İsrail savaş uçaklarının 2006'dan bu yana kurumlarını 11 kez bombaladığını hatırlattı.

İSRAİL BİR AYDA 54 İHLAL GERÇEKLEŞTİRDİ

İsrail'in geçen ay işgal altındaki Filistin topraklarında basın özgürlüğüne yönelik 9 gazetecinin gözaltına alınması ve 15'inin yaralanması başta olmak üzere 54 ihlal gerçekleştirdiği belirtildi.

Merkezi Cenevre'de bulunan ve Arap dünyasından gazeteci ile yazarları bir araya getiren Gazetecileri Destekleme Komitesi (JSC) , İsrail'in ekim ayında Filistin topraklarında işlediği basın özgürlüğüne yönelik ihlallere ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, İsrail güçlerince gözaltına alınan gazetecilerden 7'sinin soruşturmaların ardından serbest bırakıldığı, 2'sinin ise halen gözaltında olduğu belirtildi.

İsrail'in "8 gazetecinin daha tutukluluk süresini uzattığı", birinin 16'ncı kez olmak üzere 2 gazetecinin duruşmasını ise ertelediği aktarıldı.

İsrail makamlarının 3 gazeteciyi ev hapsiyle cezalandırdığı ve gazetecileri çeşitli sürelerle ikamet ettikleri yerlerden uzaklaştırdığı kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Hapishanelerde tutuklu bulunan gazetecilere yönelik 3 işkence vakası kaydedildi. Bir kadın gazeteci soruşturma sırasında teninin renginden dolayı ırkçı hakaretlere maruz kaldı. Bir gazetecinin avukatıyla görüşmesi engellenirken, başka bir gazeteciye para cezası verildi."

İsrail askerlerinin geçen ay içinde plastik mermi, gaz ve ses bombası, biber gazı, lağım suyu püskürtme ve darp yöntemleri kullanarak 15 gazetecinin yaralanmasına yol açtığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin yerleşimcilerin katılımıyla gazetecilerin haber yapmasını engellediği 12'den fazla vaka tespit edildiği, askerlerin 3 gazetecinin evini bastığı ve evin içerisine zarar verdiği ifade edildi.

Raporda ayrıca YouTube ve Facebook yönetimleri tarafından da gazetecilere yönelik 3 ihlalin gözlendiğine işaret edildi.