The Financial Times'ın Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov'a dayandırdığı haberine göre Ukrayna, ABD'nin vaat ettiği iki Patriot uçaksavar füze sisteminden birini aldı, ancak henüz kullanmadı.

Gazete, Ukrayna'nın Hollanda'dan da birkaç Patriot rampası alması gerektiğini yazıyor, ancak bunların sayısı konusunda bilgi vermiyor.

Rusya, Ukrayna'daki hedeflere dün altı Kh-47 Kinzhal dahil olmak üzere 81 füze ateşledi. Bu, üç haftayı aşkın süredir cephede gerçekleşen ilk toplu saldırı idi. BU saldırıda üç termik santral vuruldu ve Zaporizhzhia nükleer santralinin reaktörlerini soğutmak için gereken elektrik beslemesini geçici olarak durdu.

Ukrayna her ne kadar hava savunma sistemlerini güçlendirse de Rusya'nın saldrılarda kullandığı Kh-47 Kinzhal gibi füzelere karşı hava savunma sistemi yetersiz. Bu durum da Ukrayna'nın büyük kayıplar vermesine neden oluyor.

Ukraynalı askeri istihbarat yetkilisi, Moskova'nın yalnızca yaklaşık 90 İskender M, 45 İskender K ve 36 Kh-22 füzesi kaldığını iddia ederken Rusya' anın dün 6 Kh-47 Kinzhal füzesini kullanmasının diğer silahlarda stoğunun bitmesine işaret olarak görüyor. Diğer yandan ise baharın gelmesi ile Rusya'nın güç topladığı ve bu süreç içinde silah stoklarını arttırmaya yönelik üretim yapabilceğini de gözardı etmemek gerek. ABD hali hazırda BAE, Çin ve İran gibi ülkelerden Rusya'ya teknik savaş parçalarının gitmesi için büyük bir uğraş veriyor.

Ukraynalı askeri istihbarat yetkilisi, "Bir gecede ateşledikleri şey, stokları yenilemek için bir ayda üretebileceklerine eşdeğer" dedi.

ABD'nin yada diğer Batılı ülkelerin elinde bulunan Patriot hava savunma sisteminin gelişmiş Kh-47 Kinzhal'e ne derece başarılı olacağı ise bilinmiyor. Rusya'nın bu süpersonik füzeleri sesten 10 kat daha hızlı gidebiliyor. ABD, bu şekilde orta menzilli hava savunma sitemi olan Partoitlerin de bir anlamda denemesini yapacak. Bununla birlikte Fransa ve İtalya tarafından vaat edilen benzer bir sistem olan Samp-T de Ukrayna'ya ulaşmış değil.

Ukrayna ABD ve Batı'dan daha fazla silah istiyor. Rusya'nın Kh-47 Kinzhal'den 50 adet olduğu istihbarat yetklilerinin kaynaklarında belirtilen rakam fakat Rusya'nın son saldırısında kullandığı rakam elimizde daha fazlası var mesajını taşıyor.

Aralık 2022'de ABD, Patriot hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya devretme sözü verdi. Ocak 2023'te bu silahların tedariki Almanya ve Hollanda'da da açıklandı. 7 Mart'ta Savunma Bakanlığı başkanı Mariusz Blaszczak, hava savunma sisteminin Ukrayna'ya geldiğini ancak daha sonra bu bilginin kendi departmanında yalanlandığını söyledi.