Fransız İnsan Hakları Birliği (LDH), hafta sonu Fransa’yı ziyaret etmeyi planlayan aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’i istemediklerini duyurdu.

LDH’den yapılan açıklamada, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinden sorumlu Smotrich’in aynı projeyi savunan kuruluşlarca Fransa’ya hafta sonu davet edildiği belirtildi.

Sadece Smotrich’in değil, bu aşırılığı paylaşan ve temsil ettiği herkes ve her şeyin kınandığı kaydedilen açıklamada, "Bezalel Smotrich, sloganı ‘özgürlük, eşitlik ve kardeşlik’ olan Fransa Cumhuriyeti topraklarında istenmiyor." ifadesi kullanıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Paris’e gelse dahi Smotrich ile hükûmetten kimsenin temas kurmayacağını açıklamıştı.

Fransız Komünist Partisi (PFC) de Filistinlilere yönelik saldırganlığı nedeniyle Smotrich'i "istenmeyen adam" ilan etmiş, ülkeye sokulmamasını istemişti.

Ayrıca Fransa'daki Yahudi sivil toplum örgütü Barış için Yahudi Birliği (UJFP), İsrailli bakanın geleceğine ilişkin haberler üzerine Paris'te protesto gösterisi düzenlemişti.

Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin saldırdığı Filistin beldesinin "yeryüzünden silinmesi" yönündeki tepki çeken sözlerinin ardından gittiği Washington'da resmi görüşme yapamamıştı.