Fransa’daki Yahudi örgütlerinin çatı kuruluşu Fransa Yahudi Konseyi (CRIF) ve Avrupa Yahudi Kongresinin eski Başkanı Henri Hajdenberg'in de bulunduğu Yahudi toplumunun önde gelen kişileri, cumhurbaşkanı adayı Zemmour’un Müslüman düşmanı ve yabancılara karşı nefret söylemlerinde bulunmasına tepki gösterdi.

Journal de Dimanche gazetesinde bildiri yayımlayan Yahudiler, "Fransız Yahudileri olarak, Eric Zemmour'un Müslüman Fransızlara ve ülkemizde yaşayan yabancılara karşı nefret ve dışlayıcı söylemini şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bildiride, "Müslümanları Fransa'dan kovma sözü vermek korku yeşerten, nefreti teşvik eden ırkçı bir projenin parçasıdır." denilerek, Müslümanlar ile aşırıcılığın birbirine karıştırılmasının kabul edilmediği belirtildi.

Fransa’yı yapılan bu ayrımcı tutumun bozduğu belirtilen bildiride, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal zorluklar münasebetiyle Müslümanların suçlanmasının doğru olmadığı vurgulanarak bu tutumun protesto edildiği ifade edildi.

CUMHURİYETÇİ ADIM ATILMALI

“Cumhuriyetçi adım atılarak Fransa’da her kökenden insanın uyum içerisinde yaşamasını devam ettirmeye çağırıyoruz” denilen bildiride, Zemmour'un öngördüğü bölünmüş toplumun istenmediği vurgulandı.

“ZEMMOUR İSLAM VE GÖÇMEN KARŞITI”

Fransa'da 1958'de Cezayir asıllı Yahudi bir ailede dünyaya gelen Zemmour, "İslam ve göçmen karşıtı" isim olarak öne çıkarken, CRIF Başkanı Francis Kalifat, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Zemmour'un 24 Şubat'taki geleneksel CRIF yemeğine davet edilmeyeceğini bildirmişti.

Eric Zemmour’a 17 Ocak'ta 18 yaşından küçük göçmenlere karşı nefreti körükleyen ifadeleri sebebiyle 10 bin avro para cezası verilmişti.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu, 10 Nisan’da yapılacakken, herhangi bir aday ilk turda salt çoğunluğu sağlamazsa, en fazla oyu alan iki aday, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak.