Fransa, Mali’den kademeli olarak çekileceğini ve gelecek ültimatomları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Castex, Ulusal Mecliste Fransa’nın Sahraaltı Afrika'daki (Sahel) askeri varlığı ile Mali'den çekilme takvimine dair hükümet politikalarını milletvekillerine anlattı.

Mali’deki cunta yönetimiyle anlaşamadıklarını belirten Castex, Bamoko’daki yönetimin Avrupalılarla iş birliği yapmak istemediğini söyledi.

Fransa’nın tutumundan dolayı Mali ile diplomatik ve mali iş birliğini sürdürme çabasına girmeyeceklerini ifade eden Fransa Başbakanı, askerlerini Mali dışındaki başka bir yere konuşlandırma sürecine girdiklerine vurguda bulunarak ülkedeki Gossi, Menaka ve Gao Gransız askeri üslerinin ise ancak 4 ila 6 ay içinde boşaltılacağını belirtti.

ÜLTİMATOMLARI DİKKATE ALMAYACAĞIZ

Castex, Mali'den derhal çekilme konusunda nereden gelirse gelsin bir ültimatomun dayatılmasını dikkate almayacaklarını bildirerek, Mali'den kademeli olarak çekileceklerini ve bununla birlikte Sahel bölgesindeki Fransız askeri varlığının kapasitesinin durumunu gözden geçirip değerlendireceklerini açıkladı.

Jean Castex, Mali'nin Wagner grubuna bağlı Rus paralı milislerle iş birliği yaptığına değinerek Wagner'i bölgede savaş çığırtkanlığı yapmak ve savaştan beslenmekle itham etti.

ASKERLERİ 4-6 AY ARASINDA ÇEKECEĞİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17-18 Şubat'ta Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği-Afrika Zirvesi'nden önce Mali'de Barkhane ve Takuba gücü bünyesinde görevli askerlerini 4 ile 6 ay içinde çekeceklerini bildirmişti.

Macron askeri unsurlarını komşu ülke Nijer’e konuşlandıracakları bilgisini paylaşmış, Mali'deki cunta yönetimi ise Fransa'dan askerlerini kademeli olarak değil derhal çekmelerini istemişti.

SAHEL BÖLGESİ OPERASYONLARI

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 1 Ağustos 2014'te Sahel bölgesinde Barkhane Operasyonu'nu başlatmıştı. Fransa'nın halihazırda Sahel bölgesinde 4 bin 300 askeri bulunuyor.

Takuba Görev Gücü, Sahel'deki terör sorununu ortadan kaldırmak amacıyla Fransa'nın girişimiyle 2020'de kurulmuş ve adını Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandığı "Takoba" kılıcından almıştı.

Takuba Görev gücünde Fransa, İsveç, Estonya, İtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 600'e yakın asker görev yapıyor.