Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Yunanistan’ın da dahil olduğu Doğu Akdeniz gerginliğine dair daha önce bölgeye savaş gemisi de yollayan Fransa'dan skandal bir açıklama geldi.

Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le bir araya gelen Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye verdiği röportajda, “Doğu Akdeniz Türk denizi değil” dedi.

AB SINIRLARI VURGUSU

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sınırlarının aynı zamanda Avrupa Birliği'nin sınırları olduğunu söyleyen Fransız yetkili, Fransa ve Yunanistan arasındaki askeri işbirliğinin bölgeye istikrar getiren bir faktör olduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz'le ilgili Türkiye'den gelen tepkilere dair konuşan Fransa Senatosu Başkanı Larcher, “Doğu Akdeniz ve Akdeniz'in tamamı bir Türk denizi değil” dedi. Akdeniz’e komşu ülkeler arasında yaşanan soruna dikkat çeken başkan, Doğu Akdeniz'de istikrar için özellikle Yunanistan'a ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

FRANSA BÖLGEYE SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen sene Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerine karşı çıkmıştı. Bölgeye savaş uçakları ve amiral gemisi gönderen Macron’un bu hareketi tansiyonu daha da yükseltmişti.

Fransa ve Yunanistan, geçen eylül ayında askeri ve savunma işbirliği anlaşmasına imza atmış, Türkiye anlaşmaya tepki göstermişti.