Paris'te yayın yapan Afrika Intelligence, Fransız hükümetinin Eylül 2021'den bu yana Burkina Faso'da ordunun yönetime el koyması üzerinde çalıştığını ileri sürdü.

Afrika Intelligence internet sitesinin haberine göre, Fransız diplomatların 4 aydır ordunun yönetime el koyması senaryoları üzerinde çalıştığı ve Paris yönetiminin 23 Ocak'ta Eski Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'ye ülkeden acil şekilde ayrılmasını sağlamayı teklif ettiği belirtildi.

FRANSA İDDİALARI YALANLADI

Fransız hükümetinin Kabore ile 23 Ocak'ta tüm gün irtibat halinde olduğu, ancak darbe günü bu irtibatın kesildiği bildirildi.

Elysee Sarayı'nndan yapılan açıklamada ise söz konusu iddiaların yalanlandığı belirtildi.

Haberde, Kabore'yi komşu ülkelerde güvenli bir yere getirme konusunda çalışmaların yapıldığı, ancak Kabore’nin bunu kabul etmediği aktarıldı.

ORDUDAKİ TASFİYE DARBEYİ TETİKLEDİ

France 24'ün haberinde değerlendirmelerine yer verilen Fransız gazeteci ve yazar Antoine Glaser, Kabore'nin Fransa'ya karşı mesafeli olduğunu kaydetti.

Kabore'nin Fransa'yı orduyu yeniden düzenlemesine karşı çıkmakla suçladığını ifade eden Glaser, Burkina Faso'da Kabore'nin Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'ya yakın askerleri yaklaşık 15 gün önce tutuklaması nedeniyle darbenin yaşanmasının beklendiği yorumunda bulundu.

Glaser, Fransa'nın Kabore'yi terk ettiğini düşünmediğini belirterek, "Eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore'yi Fildişi Sahili'ne götüren Fransız özel kuvvetleriydi" dedi.

BURKİNA FASO'DA NE OLDU?

Burkina Faso'da kendilerine "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren bir grup asker, 24 Ocak Pazartesi günü yönetime el koymuş ve devlet televizyonu RTB'de darbe bildirisi okumuştu.

Rehin alınan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, el yazısıyla kaleme aldığı ve ülkede kurulan yeni cunta yönetimine hitaben yazdığı mektubunda, yaşanan olayların ardından toplumun yüksek yararı için tüm görevlerinden istifa kararı aldığını yazmıştı.

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da bir grup askerin çalışma şartları nedeniyle isyan başlatması üzerine ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, okullarda eğitime 2 gün ara verilmişti.