Yeni Kaledonya’daki bağımsızlık yanlısı partiler bu hafta sonu Fransa’dan bağımsızlıklarını kazanmak için referanduma gideceklerini açıkladılar.

Fransa ile Yeni Kaledonya arasında 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na göre Yeni Kaledonya 2022'den önce bağımsızlık referandumu yapabilir. Yeni Kaledonya’da Fransa’nın önemli ekonomik kaynaklarından nikel madeni rezervleri bulunuyor. Fransa’ya bağlı uzak adalar hükümetten her yıl yaklaşık 1,3 milyarlık bütçe alıyor.

Yeni Kaledonya, Fransız parlamentosunda 2 milletvekili ve 2 senatör tarafından temsil ediliyor.

YENİ KALEDONYA

Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneydoğusunda yer alan Yeni Kaledonya, Fransa'ya bağlı bir bölge olarak özel bir statü ile Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi olan bir ülke.

Yeni Kaledonya konum olarak Zelandiya'nın kuzey ucunda, Mikronezya ada öbeği grubu içerisinde yer almaktadır. Avustralya'nın kuzeydoğusunda, Yeni Zelanda'nın ise kuzeyinde yer alan bölge, toplamda 18 bin 576 km karelik yüzölçümüne sahiptir.

Yeni Kalendoya'nın en büyük adası konumunda olan Grande Terre sahip olduğu 16 bin 372 km karelik yüzölçümü ile bölgenin neredeyse tamamını oluşturmaktadır. Bu adanın haricinde Belep Adası, Chesterfield Adaları, Pins Adası ve Sadakat Adaları'da Yeni Kaledonya sınırları içerisinde kalmaktadır.

Adanın en yüksek noktasını 1628 m ile Grande Terre adası üzerinde bulunan Panié Dağı oluşturmakta olup, en uzun akarsu ise 150 km uzunluğa sahip olan Diahot oluşturmaktadır.