Hennepin Bölge Mahkemesi'nde devam eden yargılamanın 14. gününde, Chauvin'in avukatı Eric Nelson, savunmasını tamamladığını belirterek, son olarak müvekkili Derek Chauvin'e tanık sandalyesinde ifade verip vermek istemediğini sordu.

Chauvin, savcılık makamının çapraz sorgulamasını da kapsayacağı için kendisini suçlama riski içerecek ifade verme hakkını anayasanın 5. maddesine dayanarak kullanmak istemediğini söyledi.

Davaya bakan Yargıç Peter Cahill de Chauvin'in talebini kendisine bir kez daha teyit ettirerek onayladı.

Yargıç Cahill, dün savunma makamının çağırdığı Maryland eski Adlı tıp başhekimi Dr. David Fowler'ın bazı ifadelerini tartışmak için bugün savcılığın bir tanığı çağırmasına izin vereceğini kaydetti.

Savunma tanığı: Floyd'un ölüm nedeni belirsiz

3 haftadır devam eden davada ilk 12 gün boyunca savcılık makamının tanık sandalyesine çağırdığı şahitler dinlenmiş, son iki günde de savunma makamının kürsüye getirdiği tanıklar ifade vermişti.

Maryland eski Adlı tıp başhekimi Dr. David Fowler, dün savunma makamının tanığı olarak verdiği ifadede, Floyd'un oksijen yetersizliğinden değil ani kalp ritmi bozukluğundan öldüğünü öne sürmüştü.

Dr. Fowler, Floyd'un vücudunda ayrıca uyuşturucu madde fentanil ve metamfetamin bulunduğunu, yere yatırıldığı sırada polis aracının egzozundan çıkan dumanın sebep olduğu karbonmonoksit zehirlenmesi de dahil Floyd'un ölümüne birçok faktörün neden olabileceğini belirtmişti.

Chauvin'in, Floyd'a uyguladığı muamelenin "haklı" olduğunu iddia eden Fowler, Floyd'un ölümünü de "cinayet" olarak değil nedeni "belirsiz" bir olay olarak tanımlanması gerektiğini ifade etmişti.

Chauvin, 40 yıla kadar hapis cezası alabilir

Savcılık ve savunma makamlarının, şahitlerin ifadeleri üzerindeki nihai tartışmalardan sonra dava ile ilgili son kapanış konuşmalarını pazartesi sunması, daha sonra da 12 kişilik jüri üyesinin dava hakkında kararını belirlemek için görüşmelere başlaması bekleniyor.

2 ve 3. dereceden cinayet ve adam öldürme suçlamalarından yargılanan Chauvin'in, suçlu bulunması halinde 40 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.