Türkiye'deki siyasi partiler 2023 yılında yapılması planlanan seçime yönelik hazırlıklarına devam ederken, uluslararası kamuoyu da yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor.

İngiliz medyası, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başını çektiği Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçiminde çıkaracağı aday ile ilgili kapsamlı bir analiz yayımladı.

Financial Times gazetesi, muhalefet cephesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı kimin aday olacağı belirsizliği yaşanmasına rağmen, CHP’li 3 ismi öne çıkardı.

MUHALEFET RAKİP ARIYOR

2023 seçimleri için analiz yapan Financial Times, "Muhalefet Erdoğan'ın Karşısına Kimi Çıkaracak" başlıklı haberinde 3 ismi öne çıkardı.

Muhalefetin masasında adaylık için CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi öne çıkarken CHP'li büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın da en sık telaffuz edilen isimlerin başında yer alması İngiliz medyasının dikkatini çekti.

Haberde, “Muhalefet kanadında en büyük endişe, Kılıçdaroğlu’nun kendisini Erdoğan karşısında aday göstermesi ve Erdoğan’ın onu yenmesi.” ifadeleri yer aldı.

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU'NU YENER

Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı arka arkaya mağlubiyetler aldığının hatırlatıldığı analizde, Erdoğan karşı yarışabilecek iki potansiyel adayın Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu olduğu belirtildi.

Yavaş, muhafazakar ve milliyetçi fakat aynı zamanda İmamoğlu da öne çıkıyor. Fakat İmamoğlu’nun, Erdoğan’ın yarattığı cumhurbaşkanlığı sisteminin rafa kaldırmak için 'çok hırslı' olduğuna dair yorumlar yapılıyor.

İMAMOĞLU HDP’YE DAHA YAKIN

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oy oranının seçim sonuçlarını etkileyebileceğine değinilen haberde, HDP’nin henüz hiçbir ittifakta yer almadığı vurgulandı.

Gazete, “Aday belirlerken en önemli detay, Türkiye’nin en büyük Kürt azınlık partisinden onay almak olmalı. Seçimlerde yüzde 12 oy alması beklenen parti şu an bir ittifakın içinde değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Mansur Yavaş’ın HDP seçmeninden oy alma ihtimalinin düşük olduğu vurgulanırken, “İmamoğlu HDP tabanına daha yakın.” İfadeleri kullanıldı.