İngiliz Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan'ın, ekonomisini petrol gelirlerinden uzaklaştırarak çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak yılda 100 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediğini yazdı.

Suudi Arabistan'ın her yıl milyonlarca Müslüman'ı hac ve umre yapmak için çektiğini, ancak Suudi Arabistan'a daha fazla turist çekmek istediğini ve Al-Ula şehri gibi birçok alanın turistik cazibe merkezlerine dönüşmeye başladığını belirten haberde kayaya oyulmuş taş mezarlar ve ziyaretçilerin yabancıların kalabileceği kayalıkların arasında yer alan lüks dağ evleri, Krallığı bir turizm ve eğlence merkezine dönüştürmeyi amaçlayan iddialı bir projenin parçası olarak ele alınmış Financial Times gazetesinde.

Gazete 100 milyon ziyaretçinin hedeflendiği haberlerinin, Turizme olan ilgi, kadınların araba kullanmasına izin veren sosyal reformlar, konserler gibi karma cinsiyetli etkinliklerin başlatılması ve Erdemi Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Komisyonu'nun rolünün kısıtlanmasıyla aynı zamana denk geldiğine yer veriyor haberde."

Riyad'da 2024 yılında faaliyete geçmesi planalana Diriye Kapısı projesi için yetkililer üst düzey otel ve restoranlarıyla "dünyanın en büyük toplanma yerlerinden biri" olacağını belirtiyor. Çeşitli projelerdeki çalışmaların çoğu, krallığın 600 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu tarafından finanse edildiği bilgisi haberde yer alıyor.

Ayrıca planlanan projeler arasında Kızıldeniz'deki bir grup adada lüks tatil köyleri yer alıyor ve bu adalar da İsrail'lere açık olacak. Bunlarla birlikte NEOM projesi dünyanın en iddialı projeleri içimde yer aldığı bilgili paylaşılıyor haberde.

Gazete tüm bu yatırımlara yer verirken ülkede içki yasağının olması ve insan hakları ihlalleri ve idamlar konusunda da Riyad'ın zorlanacağı belirtiliyor. Haber bu anlamda Riyad'ın Mısır ve BAE karşısında rekabet gücünün daha da az olduğunu yazıyor.