Financial Times'ta yer alan bir haberde, gıda fiyatlarının, önce Corona virüsü salgınıyla ardından da Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından gıda fiyatlarında büyük bir artış olduğu bu artışları kuraklık ve stoklamanın da daha yüksek seviyelere çıkardığı belirtildi.

Haber, gıda fiyatlarında bir düşüş yaşanmasına rağmen tarım uzmanları ve analistler, dünyanın gıda arzının tehdit altında olduğu konusundaki uyarılarına yer verildi.

Financial Times haberinde analistlerin, değişken enerji fiyatları ve iklim değişikliğinin de mahsul üretimini baltalamakla tehdit ettiğini ve tahıl anlaşmasının çökebileceği konusundaki uyarılarına yer verdi.

Haberde, Dünya Bankası baş tarım ekonomisti John Bais'in "Bu durum tek motorla uçmak gibi, fiyatlar çok hızlı yükseliyor" görüşüne de yer verildi.

Gazete, en büyük tehlikenin önümüzdeki Mart ayında yenilenmesi planlanan Birleşmiş Milletler destekli tahıl anlaşması olduğuna inanıyor.

Gazete, başka bir tehdidin daha olduğuna dikkat çekiyor, o da iklim. Pasifik Okyanusu'nun yüzeyini soğutan "La Nina" hava fenomenine rağmen geçen yıl Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinde rekor sıcaklıklar kaydedildi.

Financial Times haberinde bu fenomenin üç yıl üst üste tekrarlandıktan sonra (üç ila beş yıl farkla gerçekleşeceği varsayılır); Birçok meteorolog, tersinin olma ihtimalinin arttığı konusunda uyarıyor; Bu yıl meydana gelen ısınmayı artıran “El Nino” iklim olgusudur; İngiltere Meteoroloji Ofisi'nin geçen yılın sonlarında yaptığı uyarılara göre 2023'te sıcaklıkların artması beklendiğinden ve bu olay daha önce Güney ve Güneydoğu Asya ile Avustralya'da kuraklıklara ve Latin Amerika'da sellere neden olduğu belirtildi.

Gazeteye göre; Nispeten düşük tahıl stok seviyeleri, analistlerin küresel gıda arzı hakkındaki endişelerini artırdı. Buğday için; Stok-kullanım oranı, Haziran ayındaki "mahsul yılı"nın sonu için öngörülen stokların 58 gün olacağını gösteriyor; bu, bir kuraklık ve küresel enerji fiyatlarındaki artışın ardından uluslararası gıda fiyatlarının yükseldiği 2008'den bu yana en düşük seviye.

Gazeteye göre; Gıda tüketim fiyat endeksi ile ölçülen gıda fiyat enflasyonu, dünyanın birçok bölgesinde çift haneli seviyelerde kalıyor ve gıda tüketici fiyat endeksinin yavaş yavaş düşmesi bekleniyor.

Ancak gazete, bazı iyileşme belirtileri olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün uluslararası ticareti yapılan tarımsal emtialar için yayınladığı gıda fiyat endeksi, dokuz ay üst üste aylık düşüş kaydetti. Rusya ve Brezilya'daki bol mısır ve soya fasulyesi hasadı, uluslararası tahıl ve bitkisel yağ piyasalarındaki sıkıntıyı hafifletirken, Bir hammadde olan doğal gazın fiyatındaki son düşüş, azotlu mahsul besin maddesinin üretimini artırdığı belirtti.

Haberde son olarak, gübre fiyatları da dahil olmak üzere uluslararası ticarette daha ucuz fiyatların çiftçiler üzerindeki baskının bir kısmını ortadan kaldıracağını de bilgiler arasına ekliyor.