İsrail güçleri 40 yıl sonra serbest kalan Mahir Yunus'un serbest kalışının kutlanmasının önüne geçmek için geniş kısıtlayıcı önlemler aldılar. Tutsaklıktan kurtulan Yunus'u özgürlüğe ilk adımında kardeşi karşıladı. Yunus'un serbest kalmasının ardıdan ilk olarak babasının mezarını ziyaret ettiği belirtildi.

İSRAİL GÜÇLERİ YUNUS'UN EVİNİ KUŞATTI

Mahir Yunus'un özgürlüğe kavuşmasını kutlamak isteyenleri engellemek için Yunus'un aile evin çok sayıda silahlı İsrail gücü tarafından sarıldı.

Silahlı güçler, Ben-Gvir'in serbest bırakılan tutsaklar için törenlerin yapılması ve Filistin. Bayraklarının asılmasını yasaklamıştı. Mahir Yunus'un kuzeni Nadir Yunus tüm kısıtlamalara rağmen kendisine yakışır bir karşılama yapmak istediklerini belirtti.

Anneden oğluna Osmanlı nişanı bulunan aba

Mahir Yunus'un annesi Vidad da oğlunun serbest kalmasından duyduğu sevinci dile getirerek, "Allah her tutuklunun böyle serbest kalmasını sağlasın ki benim yaşadığım sevinci yaşasınlar." dedi.

Hayatının neredeyse yarısını oğlunun özgürlüğünü bekleyerek geçiren 83 yaşındaki anne, Allah'a şükrederek Filistinli tüm tutukluların serbest kalması için dua etti.

Üzerinde Osmanlı döneminde dedesine verilen nişanın bulunduğu abayı oğluna hediye eden Vidad, "Elbisenin üzerinde Türkiye simgesi var. Bu annemin babasından bana kalmıştı. Türkler tarafından kendisine giydirilmişti. Dolayısıyla oğluma tarihimizi giydirdim." diye konuştu.

Ocak 1958'de dünyaya gelen Filistinli Mahir Yunus, "İsrailli bir askeri kaçırdığı" ve "öldürdüğü" suçlamasıyla müebbet hapis cezasıyla, 18 Ocak 1983'ten beri cezaevinde bulunuyordu. Yunus'un cezasının 40 yıl olarak belirlendiği kaydedildi.

Yunus, birkaç gün önce yazdığı mektupta, "Meselelerimizi konuşmak üzere bir araya gelebileceğimiz şuur ve marifet sahibi genç nesli görmek için heyecanlıyım. Halkım için fedakarlık yaptım. Burada hala hayattayım ve iki gün sonra yeniden doğacağım." ifadelerine yer vermişti.

Mahir Yunus'un amcasının oğlu 66 yaşındaki Kerim Yunus da İsrail hapishanelerinde geçen 40 yılın ardından 5 Ocak'ta hafta özgürlüğüne kavuşmuştu.