İsrail işgali Filistin topraklarında her geçen gün daha da derinleşirken Tel Aviv yönetiminin şiddet politikalarının son kurbanı ABD pasaportu sahibi bir Filistinli gazeteci oldu.

Al Jazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin mülteci kampında İsrail ordusuna mensup bir keskin nişancı tarafından gerçekleştirildiği düşünülen saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre deneyimli gazeteci Şirin Ebu Akile, başından vurulduktan sonra ağır yaralandı, ancak kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak 51 yaşında hayata veda etti.

ORTAK SORUŞTURMA TEKLİFİ

Ebu Akile'nin katledilmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, olayın soruşturulması için Filistin tarafına ortak soruşturma teklif ettiklerini duyurdu.

Yazılı açıklamada Şirin Ebu Akile'nin vurulması "üzücü ölüm" olarak tanımlanırken "çatışma bölgelerinde görev yapan gazetecilerin korunmasının gerektiği ve gerçeği öğrenmek için herkesin sorumlu olduğu" öne sürüldü.

OPERASYONLAR DEVAM EDECEK

Lapid, Ebu Akile'yi öldüren merminin İsrail ordusuna ait bir silahtan çıktığına dair hiçbir detay vermezken, İsrail ordusunun terörle mücadele ettiğini ve İsrail vatandaşlarının öldürülmemesi için gerekli her yerde operasyon yürütüleceğini belirtti.

Öte yandan, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinin ardından İsrail yönetiminin gazetecileri hedef aldığı pek çok farklı olay gündeme geldi.

2020 yılında Filistinli Gazeteciler Sendikası İsrail'in 2000 yılında başlayan ikinci El Aksa İntifadasından itibaren en az 46 gazeteciyi katlettiğini açıklamıştı.

2022 yılına gelindiğinde ise Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı kamu diplomasi birimi hayatını kaybeden gazetecilerin sayısını 55 olarak güncelledi.

Toplamda 16 Filistinli gazeteci de İsrail'in kontrolündeki hapishanelerde tutuluyor. İsrail tarafı ise öldürülen gazeteci sayısının 55 değil 35 olduğunu savunuyor.

İSRAİL'İN YAKIN GEÇMİŞTEKİ "GAZETECİ KATLETME" KARNESİ

İsrail tarafı 2014 yılında HAMAS'ın kontrolü altındaki Gazze şeridine düzenlediği "Koruyucu Hat" operasyonunda Anadolu Ajansının Gazze ofisinin de yer aldığı Mustaha kulesini hedef almıştı.

Ayrıca Gazze Şeridinde düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde de Filistinli gazeteciler Yasir Murteca ve Ahmed Ebu Hüseyin hedef gözetilerek gerçekleştirilen atışlar sonucu hayatını kaybetti.

Bir diğer olayda ise Filistinli gazeteci Yusuf Ebu Hüseyin ise Gazze Şeridindeki evinin savaş uçaklarıyla vurulması sonucu öldürüldü.