Filistin ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler'in (BM) İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarına yönelik aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu'nda alınan ve İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarının statüsünü, karakterini ve demografik yapısını değiştirmeyi amaçlayan ve uluslararası hukuka uymayan tüm faaliyetlerine son vermesine dair karara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, BM'nin, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarına yönelik aldığı karardan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Nekbe'nin 75. yıl dönümünde BM'de, Filistin meselesi kararlarında fikir birliğinin olduğunu vurguladı.

Maliki, "Nekbe'nin 75. yıl dönümünün anılmasıyla" ilgili yapılan oylamanın, BM'nin, Filistin halkının tehcir edildiği ve yarısından fazlasının mülteci durumuna düştüğü, diğer yarısının da ırkçı bir baskıya maruz kaldığı Filistin trajedisini tanıması anlamına geldiğini ifade etti.

Bu oylamanın, Filistin'in ve halkının uğradığı zararın telafi edilmesi ve tarihi zulmün düzeltilmesi yolunda bir adım olduğunu ifade eden Maliki, BM Genel Kurulu'nda tasarının kabul edilmesinin, Filistin meselesindeki uluslararası konsensüsü gösterdiğini kaydetti.

MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

İİT'den yapılan yazılı açıklamada ise, "Dördü Filistin'e ilişkin 5 önemli kararın oy çocukluğuyla kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı" belirtildi.

Açıklamada, "doğruluk, barış ve adalet ilkeleri doğrultusunda uluslararası hukuka ve tarihi tutumlarına bağlılığını teyit ederek karara destek veren ülkeler" takdir edildi.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumun, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda, BM kararlarını uygulama çabalarını arttırması çağrısı yapıldı.

NE OLMUŞTU?

BM Genel Kurulu'nda 30 Kasım'da düzenlenen oturumda, Filistin meselesi ve Orta Doğu'ya ilişkin 5 karar tasarısı kabul edilmişti.

Genel Kurul'da İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarının statüsünü, karakterini ve demografik yapısını değiştirmeyi amaçlayan ve uluslararası hukuka uymayan tüm faaliyetlerine son vermesine dair karar tasarısı onaylanmıştı.

"Filistin meselesinin barışçıl çözümü" başlıklı karar kapsamında, Genel Kurul, İsrail'in tüm iskan faaliyetlerine, topraklara el koymaya ve evleri yıkmaya son vermesi gerektiğini belirterek, keyfi gözaltıları ve tutuklamaları da durdurması çağrısında bulunulmuştu.

Tasarı, 9'a karşı 153 oyla kabul edilmişti. Kanada, Macaristan, İsrail, Liberya, Marşal Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve ABD tasarıya ret oyu vermişti.

"Golan Tepeleri" başlıklı karar ile de İsrail'in 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını uygulamasının, yasal bir hükmünün ve geçerliliğinin olmadığı belirtilmişti.