Fas, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişkinin ülke güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle İran'daki elçiliğini kapatma kararı aldı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita yaptığı basın açıklamasında, Fas'ın, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişki sebebiyle İran'ın başkenti Tahran'daki elçiliğini kapatma kararı aldığını ve İran Büyükelçisinin de ülkeyi terk etmesini istediğini belirtti.

Burita bu adımın, "İran destekli Hizbullah örgütünün Polisario Cephesi ile ilişkileri sebebiyle" atıldığını, ellerinde "Hizbullah liderlerinin Polisario'ya fon sağladığı ve onlara eğitim verdiği" yönünde deliller bulunduğunu söyledi.

İran'dan diplomatik ilişkileri kesen Fas'a tepki

İran, Fas'ın diplomatik ilişkilerini kesmesine neden olan Batı Sahra'nın bağımsızlığını isteyen Polisario Cephesi'ni silahlandırdığı yönündeki suçlamayı reddetti.

Fas'ın İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmasının ardından, İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bir İranlı diplomat ile Polisario Cephesi arasında işbirliği olduğu yönünde Fas Dışişleri Bakanı'na atfedilen açıklamalar yanlış" dendi.

Suçlamayı 'tümüyle asılsız' diye niteleyen İran Dışişleri sözcüsü Behram Kasımi ülkesinin diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyduğunu belirtti.

Polisario Cephesi

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.