Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile Alman mevkidaşı Annalena Baerbock arasında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, tarafların, ilişkilerin çok yönlü derinleştirilmesi ve iki ülke arasındaki olağan dışı "yanlış anlaşılmanın" üstesinden gelinmesi için yeni bir diyalog başlatılması konusunda anlaştığı bildirildi.

Burita ve Baerbock'un karşılıklı saygı ve uyum çerçevesinde iki ülke ilişkilerine yeni bir soluk getirilmesi ve "tüm alanları kapsayacak şekilde bütün aktörlerin katılımıyla iş birliğini sürdürmenin gerekliliği" konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.

Görüşmede, Baerbock'un "Fas Büyükelçisi'nin Berlin'e dönüşünü memnuniyetle karşıladığını" ve "Almanya Büyükelçisi'nin de Fas'a kısa sürede döneceğini" belirttiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Fas yönetimi, 2021’in Mart ayında neden belirtmeksizin Alman Büyükelçiliği ile ilişkileri kestiğini bildirmişti.

Rabat, daha sonra Batı Sahra konusundaki "olumsuz" tutumu ve Fas'ı Libya konusundaki toplantıya davet etmemesi nedeniyle, 6 Mayıs'ta ülkenin Berlin Büyükelçisi Zuhur el-Alevi’yi istişare amaçlı geri çağırmıştı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 5 Ocak'ta Fas Kralı 6’ncı Muhammed’e yazdığı mektupta, kendisini Berlin’e davet ederek, ülkesinin Batı Sahra sorununda Fas’ın yanında olduğunu bildirmişti. Fas Hükümeti de, Steinmeier’in Kral 6’ncı Muhammed’e gönderdiği mektuptan memnuniyet duyduğunu bildirmişti.