Milliyet yazarı Özay Şendir, “Türkiye’nin B planı devrede” başlıklı köşe yazısında, “ABD Kongresi Türkiye’ye yeni F-16 satışına izin vermezse ne olur?” diyerek, İngiltere’den Eurofighter Typhoon alınabileceğini yazdı.

ABD Başkanı Biden ağırlığını koymaz ve ABD Kongresi Türkiye’ye yeni F-16 satışına izin vermezse ne olur?

Fransa’dan savaş uçağı almayı aklımıza bile getirmeyiz zira Macron bunu “Türkiye’ye hayır” deme şovuna dönüştürür. “Rusya’dan 5. nesil SU-57 savaş uçağı almaya mecbur kalırız” diye bir fikir var ama o da bir seçenek değil. Gerek pilotların eğitimi, gerek NATO’nun ortak haberleşme sistemi, gerek bakım-işletme… Tüm kurulu düzeni değiştirme mecburiyeti bu seçeneği de imkânsızlaştırıyor.

İşte bu noktada Ankara B planı için düğmeye bastı. Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, Londra’da İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı’yla bir görüşme yaptı. Dışarıya sızan bilgilere göre, Türkiye, yerli 5. nesil savaş uçağı envantere girinceye kadar, gelişmiş uçak ihtiyacını İngiltere’den 2. el Eurofighter Typhoon uçakları alarak kapatabilir.

Türkiye’nin filosuna katmayı planladığı Eurofighter Typhoon, Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Rafale uçaklarıyla çok yakın özelliklere sahip. Düşük irtifa it dalaşında Rafale, yüksek irtifa it dalaşında Eurofighter Typhoon avantajlı. Dünyadaki kullanımına bakacak olursak, Eurofighter Typhoon daha çok ülke tarafından tercih edilmiş. Rafale, hava-kara savaşlarında etkin olmak için üretilmiş, Eurofighter Typhoon hava-hava savaşında etkili. Rafale, uçak gemisine inen versiyonlara da sahip ama bu Ege’deki denge için detay zaten.

Sonuç olarak, Türkiye, Ege’de deniz ve hava üstünlüğünü korumak için adımlarını sıklaştırmaya başladı zira Washington’a güvenemeyeceğimizi biliyoruz.

ATİNA BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALDI

24 Mayıs’ta yabancı ajanslar, tüm dünyaya Suudi Veliaht Prens Selman’ın bir bölge turuna çıkacağını duyurdu. Habere göre, Selman Ürdün, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı ziyaret ettikten sonra Türkiye’ye gelecekti. Fakat gezi haberdeki gibi olmadı.

Prens Selman, Ankara ile Atina arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ve Güney Kıbrıs gezilerini erteleyerek, Türkiye’ye gelmeyi tercih etti.

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı ittifak arayışı çerçevesinde Mart 2021’de 6 adet Suudi Arabistan F-15’i, Girit’teki Souda Askeri Üssü’ne inmiş ve ortak tatbikat yapmışlardı.

O zaman çok sevinen Yunanistan şimdi Türkiye gibi bir güçle el sıkışmak için Atina ve Güney Lefkoşa’nın pas geçilebildiğini gördü.

Sorunları, bizimle, sadece bizimle, konuşarak çözme seçeneği masada duruyor da densiz Dendias’ın Yunanistan’a başbakan olma çabası bir Ege dolusu inciri berbat ediyor.

NATO ZİRVESİ’NDE ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ OLUR MU?

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulunacak ama “Demokrat Başkan” görüntüsünü bozmamak için de Prens Selman ile görüşmeyecek.

Biden’ın asıl amacı, Suudi Arabistan’ı petrol üretimini artırmaya ikna etmek, Körfez ülkelerinin tamamında ABD’ye karşı artan güvensizliği bir nebze gidermek.

Bu bilgiyi ABD yönetiminin perde önü ve arkasında iki yüzünün olduğunu anlatmak için yazdım.

Biden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine Türkiye’nin itirazı başta olmak üzere netameli konularda bu sıralar Ankara’ya uzak bir görüntü veriyor. Bu işin perde önü tarafı.

Perde arkasında F-16 süreci ilerliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Berlin’de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Alman, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla bir toplantı yaptı. İletişim kanalları açık yani.

Herkesin aklındaki soru, NATO Zirvesi’nde Biden ile Erdoğan arasında bir görüşme olup olmayacağı.

Roma’da gördük ki Biden Türkiye ile pozitif gündem toplantıları tercih ediyor, “Liderler olarak tartışalım sorunları çözelim” diyen bir başkanlık biçimi yok.

Yani Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın teröre verdiği destek konusunda tatmin edici sonuçlar alır da veto kartını kaldırırsa bir görüşme olabilir, aksi takdirde Biden Türkiye’yi ikna edememiş Başkan pozisyonuna düşmek istemeyebilir.

ÖZAY ŞENDİR KİMDİR?

Gazeteci yazar, radyo ve televizyon programcısı, Özay Şendir, 1969 İstanbul doğumlu.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Özay Şendir, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin ilk haber radyosu BBC Radyo Foreks’i yönetti.

Finansal Forum, Sabah ve Habertürk gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Özay Şendir aynı zamanda Sabah ve Habertürk gazetelerinde haber müdürlüğü görevlerinde de bulundu. Şendir hem Fatih Altaylı hem de Mehmet Ali Birand dönemlerinde Kanal D Haber koordinatörlüğü yaptı.

ETV’de Doğru Rota ve Habertuk’te “Soruyorum” programlarında kamera karşında bulunan Şendir ekran klasikleri “Teke Tek”, “Başka Yerde Yok” gibi programlarında genel koordinatörlüğünü üstlendi… Şendir’in Kuzey Kıbrıs’ta yayınlanmış iki kitabı bulunuyor.

Halen Milliyet Gazetesi köşe yazarı olan Özay Şendir, aynı zamanda Beyaz Tv'de Acı Kahve adlı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.