Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yaptığı açıklamada, 19-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen hava saldırılarında, Ekim ayından bu yana yaşanan en büyük can kaybına sebep olduğu ve düzinelerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Koordinasyon Ofisi, saldırıların güney Tigray'daki Alamata, Kurim, Maicho, Mikuni ve Milazat kasabalarının yanı sıra eyalet başkenti Mekele'yi hedef aldığını bildirdi.

KAYIPLARIN SAYISI TAM OLARAK BİLİNEMİYOR

BM ofisi, sınırlı erişim ve bölgedeki güvensizlik nedeniyle, insani yardım kuruluşlarının henüz kesin kayıp sayısını belirleyemediğini söyledi. OCHA, güvenlik sorunlarına atıfta bulunarak, “14 Aralık'tan bu yana hiçbir insani yardım aracı Tigray'a girmedi” dedi.

İnsani yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahiplerine gıda temel malzeme sağlamaya çalıştığı için kuzey Etiyopya'daki gelişmelerle birlikte durumun hala gergin ve öngörülemez olduğunu vurgulandı.

12 Temmuz'dan 14 Aralık’a kadar bölgeye toplam bin 338 kamyon girdiğini ifade eden BM yetkilileri, bu rakamın insani ihtiyaçları karşılamak için gereken yardımın yüzde 12'sinden daha azını kapsadığına dikkat çekti.

TOPLU MEZARLAR BULUNMUŞTU

Kasım 2020'de başlayan savaş Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in ordu kamplarına saldırmak ve otoritesine meydan okumakla suçladığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni devirmek için Tigray'a asker göndermesiyle patlak verdi. Birleşmiş Milletler'in yayınladığı raporlara göre, çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti ve iki milyondan fazla insanı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Etiyopya Başbakanlık Sözcüsü Billene Seyoum, düzenlediği basın toplantısında, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) aylardır elinde tuttuğu Gashena ve Antsokia bölgelerinde toplu mezarların bulunduğunu söyledi.

Seyoum ayrıca, uluslararası kamuoyunun TPLF'nin yaptığı insan hakları ihlallerini görmezden geldiğini savundu.