İsminin açıklanmasını istemeyen Sudanlı bir askeri yetkili, yaptığı açıklamada, Etiyopya ordusunun sınır hattında sortiler yapmasının daha önce benzeri görülmemiş bir adım olduğunu belirterek, yaşanan olayı "Sudan'ı savaşa çekme girişimi" olarak nitelendirdi.

Etiyopya ordusunun Sudan’da sivillerin yaşamını yitirmesine neden olan provokatif operasyonlar yürüttüğünü dile getiren yetkili, "Ordu, topraklarını korumak için tamamen hazır. Etiyopya ordusu ve milislerin Sudan hakimiyetindeki topraklara geri dönüşüne izin verilmeyecek." ifadesini kullandı.

Yetkili, Sudanlı liderlerin iki ülke sınırları çizilene kadar itidal, sükunet ve diyaloğun gerekliliğine vurgu yaptıklarını kaydetti.

Sudan ordusu, 30 Mart 2020'de Etiyopya sınırındaki Kadarif eyaletinde statüsü tartışmalı Faşka bölgesine 25 yıl sonra yeniden asker konuşlandırmıştı.

Etiyopya-Sudan Sınır Komisyonu Üyesi Büyükelçi İbrahim Endris, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Sudan'ın iki ülke arasında 1972'de imzalanan anlaşmaya uymadığını ve Etiyopya topraklarını işgal ettiğini söylemişti.