İsrail'in Mısır'daki eski büyükelçisi Itzhak Levanon, İbranice "Maariv" gazetesinde yayınlanan "Kafa kafaya" başlıklı makalesinde, "Mısır'daki pek çok kişi, Muhammed Hüseyin'in birkaç gün önce Mısır hapishanesinden aniden bırakılmasının ardındaki gerçek sebebi nasıl açıklayacağını bilmiyor.” İfadelerini kullandı.

Katar merkezli El Cezire haber ajansının bir çalışanı olan Hüseyin, 4 yıl önce iddianame olmadan duruşmasız ve hükümsüz bir şekilde hapse atılmıştı. Hüseyin hakkında ‘hükümeti devrime çağrısı’nda bulunduğu ve yalan haberler yaydığı iddia edilmişti.

Arabi 21'de yer alan habere göre Büyükelçi Levanon, "Hüseyin'in serbest bırakılması konusunda Mısır dışında hakim olan fikir; Abdülfettah El-Sisi'nin iradesi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle insan hakları konusunda biraz yüzleşme olasılığıdır. Hüseyin’in özgürlüğünün, Katar, Mısır ve Körfez Devletleri Konseyi arasındaki anlaşmaya katkıda bulunan, ilgili tüm ülkeler arasında tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına katkıda bulunan Amerikalılara jest olduğu konusunda da iddialar var.” dedi.

Levanon, Sisi'nin ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yaptığı darbenin ardından "Katar ile Mısır arasındaki ilişkilerin kötüleştiğini, Sisi'nin Mısır'daki El-Cezire kanalının ofislerini kapatarak, adamlarını takibe alıp içlerinden Muhammed Hüseyin’i hapse atarak karşılık vermesine” dikkat çekti.

Levanon, ABD Kongresi ve Barack Obama yönetiminin, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Mısır'da faaliyet gösteren sosyal örgütlere yönelik olumsuz tutumundan ve ülkedeki insan haklarının ihlalinden memnun olmadığını, bu sebeple de Mübarek’in Obama ile ilişkisinin iyi olmadığını ifade etti.

Levanon, sözlerine şöyle devam etti:

"Çatlak o kadar derin ki Amerikan yönetimi, Demokratlar için büyük önem arz eden vatandaşlık hakları konusunda kendilerini aldatan Mübarek'i tutmamayı tercih etti. Sisi, bu konuda Obama ile aynı fikirde değildi. Sisi, o zamanlar Obama'nın yardımcısı olan Biden'in aynı yolda devam etmesinden korkuyor. "

Mısır devriminin yıldönümünde, Amerikan Kongre üyesi bir grup Demokrat Partili, Mısır'da insan hakları için bir forum kurdu ve amaçlarının Kahire ile ilişkilerin gidişatını hesaplamak olduğunu açıkladı. Mısır parlamentosu ise hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

Öte yandan, Mısır hapishanelerinden onlarca Mısırlı mahkum Başkan Biden'a seçimlerin arifesinde diktatör Sisi ile işbirliği yapmayacağını söylediğini hatırlatarak mesaj gönderdi.

Levanon, Sisi'nin bir ikilem içinde olduğunu ve kendisini engellemeye çalışanlar bulunduğunu; her şekilde kendini savunması gerektiğine inandığını belirterek, kendisiyle ilgili yayınlanan her şeyi komplo olarak gördüğünü vurguladı.

Levanon, “Sisi ayrıca Biden'ı gerçekten kızdırmak istemiyor. Bu durumda El Cezire çalışanının serbest bırakılması Biden'a bir gönderme olması ihtimalle dahilinde.” İfadelerini kullandı.

Levanon, "Biden da tereddüt içinde; Obama'nın kararlarında ortaktı. Mısır'a karşı öfkenin ve Sisi'nin Başkan Trump ile uyum dönemi yaşadığının da farkında fakat bunun sona ermesi gerektiğini bildiğini” dedi.

Biden ve Sisi'nin Mısır'daki insan hakları konusunda çatışma yolunda olduğu görülüyor.

Soru şu: Beklenen sürtüşme/çatışma ne zaman gerçekleşecek?