Suriye’de rejim güçleri için çalıştığı tespit edilen eski istihbaratçının Almanya’da devam eden mahkemesi sonuçlandı.

Suriye'de iç savaş döneminde işlenen 27 ayrı cinayetten ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunan Enver R. müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada, eski istihbaratçı Enver R., 27 ayrı cinayetten ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulundu, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle' de yer alan habere göre, söz konusu dava, Suriye'de rejimin işkenceleriyle ilgili görülen ilk dava olma özelliğini taşıyor.

İKİ SENE İÇİNDE 4 BİN KİŞİ İŞKENCE VE ŞİDDET GÖRDÜ

Suriye'deki iç savaşta binlerce insana yapılan işkencelerden sorumlu tutulan 58 yaşındaki sanığın yönetimi altındaki cezaevinde, Nisan 2011 ile Eylül 2012 dönemleri arasında en az 4 bin kişinin şiddet gördüğü ve işkenceye maruz kaldığı ifade edildi.

Esad rejiminin işlediği suçlarla ilgili davalar başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde görülmeye başlandı.

Geçen yılın Şubat ayında yine Suriye istihbarat görevlisi olan Eyad A. insanlığa karşı suç işlemeye yardımdan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Almanya, Suriyelilerin hapishanelerde işkence gördüklerini bildiren suç duyuruları yapması üzerine evrensel yargı ilkesi gereğince, yabancı bir ülkede insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş ve soykırım davalarına ilişkin yargı süreci başlatabiliyor.