Ürdün, Irak ve Suriye sınırları arasında kalan Rukban kampında yaşam mücadelesi veren 10 binden fazla insan çok zor şartlar altında yaşıyor. Esed rejiminin bölgede destekçisi olan Rusya ve İran destekli bazı gruplar kampta yaşayanları bölgeden uzaklaştırmak için kampa uyguladıkları ambulkayı daha da daralttılar.

Yüzde 80’nini kadın ve çocukların oluşturduğu kampa Esed rejimi yardım malzemelerinin girmesini engelliyor. BM üç yıldan fazla bir zamandır kampa Esed rejimin engellemesi sonucu yardım malzemesi girişi yapamıyor. Kamptakiler ise kaçak yollarla temel ihtiyaç malzemelerini almaya çalışsalar da ablukanın sıkılaştırılması binlerce insanı ölüme itiyor.

“YİYECEK EKSİKLİĞİ BİZİ ÖLDÜRÜYOR”

Yedi senedir kampta mahsur kalan Ahmet, -güvenlik nedeniyle takma ad kullanıyor-, “Yiyecek eksikliği bizi öldürüyor” diyor. Al Jazeera televizyonuna konuşan Ahmet kampta profesyonel doktorlar da dahil olmak üzere hiçbirşeyin olmadığını ve insanların sebebini bilmedikleri nedenlerle öldüklerini ifade ediyor.

“REJİME GERİ DÖNMEKTENSE ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ”

2021 Uluslararası Af Örgütü raporunda yer alan bilgi ve belgelerde; düzinelerce Suriyeli mültecinin Esed rejiminin kontrolündeki bölgelere gitiklerinde işkence, zorla kaybetme ve cinsel şiddetle karşılaştıkları ortaya konuldu. Kampta aileyle kalan Ahmet, “Suriye rejimine geri dönmektense burada ölmeyi tercih ederiz” diye konuşuyor.

ÜRDÜN VE IRAK’TAN DA YARDIM GELMİYOR

Ürdün devlet yetkileri Rukban kampnının Suriye sınırlarında kaldığını söyleyerek rejimi işaret ediyorlar. Bu da Ürdün’den bir yardım gelmesinin önünü kapatıyor. 2016 yılından bu yana Ürdün’den kampa hiçbir yardım geçmediği belirtiliyor. Diğer yandan Irak’tan kampa giden yolların kapatılması ise kampta hayatta kalmaya çalışanların ümitlerinin daha da sönmesine neden oldu.