İdlib’de istatistik çalışmaları yürüten Suriye Acil Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, Esed rejimi ile iş birlikçilerinin, İdlib'de son bir yılda 6 bin 198 ateşkes ihlali yaptıklarını belirtti.

Yapılan ateşkes ihlalleri ile askeri muhaliflerin cephe hatlarıyla sivil yerleşimlere saldırılar düzenlediğini açıklayan Hallaj, "Rejim güçleri ve Rusya'nın 1 yılda yaptığı saldırılarda hayatını kaybeden 210 sivilin 75'i çocuk, 34'ü kadın ve 16'sı insani yardım görevlisi." dedi.

Esed rejiminin, sağlık merkezleri ve sivil savunma merkezlerini de hedef aldığına değinen Hallaj, bu saldırıların neticesinde 19 hizmet binasının kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Hallaj, yapılan saldırı çeşitleri hakkında da bilgi verdi. Esed rejimi ve iş birlikçilerinin karadan karaya atış yapılan silahlarla 5 bin 879, Rusya'ya ait savaş uçaklarının 291 ve insansız hava araçlarının 28 saldırı yaptığını ifade etti.

Muhammed Hallaj’a göre bu saldırılar sebebiylr az 62 bin sivil de göç etmek zorunda kaldı.

İDLİB'TEKİ DURUM

Astana’da 2017’de toplanan Türkiye, Rusya ve İran Esed rejiminin kontrolünde olmayan 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma karar almıştı.

Rejim, İran destekli teröristlerin ve Rusya’nın saldırıları sonucu 4 bölgenin 3’ü ele geçirilip İdlib’e yönlendiğinde Eylül 2018’de Türkiye, Rusya ile ek mutabakata varmasına rağmen saldırılar Mayıs 2019’da şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.