Türkiye'nin Suriye'deki terör gruplarına operasyon yapma planları, ülkenin kontrolünü kaybeden Esed rejimini rahatsız etti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup gönderen Şam yönetimi, Türkiye'yi NATO’ya girmek isteyen İskandinav ülkeleri üzerinden ‘şantaj’ yapmakla itham etti.

BM’ye başvuran Esed yönetimi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon planına sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

TERÖRDEN ARINDIRILAN YERLER

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sinyalini verdiği askeri harekat planıyla ilgili açıklamalara tepki gösterdi.

Mektupta, Türkiye hükümetinin, terörden arındırdığı bölgeleri “işgal altındaki” yerler olarak tanımlanarak, askeri müdahalelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.

MÜZAKERE KARTI MASADA

Ankara’nın 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine üç farklı askeri harekât düzenlediği belirtilen açıklamada, Şam’ın bu operasyonları ülkenin “egemenliği ve toprak bütünlüğüne müdahale” olarak gördüğü kaydedildi.

Türkiye’nin Suriye’nin “güvenliğinin ve toprak bütünlüğü”nü tehditlerinin NATO’nun genişleme çalışmalarına karşı “şantaj” ve “müzakere” kartı olarak kullandığı öne sürüldü.

Birleşmiş Milletler'e (BM) üye devletlere “şantajcı” uygulamalara sessiz kalmama çağrısı yapıldı.

PKK/YPG İLE AYNI ÇİZGİDE BULUŞTU

İsveç devlet televizyonu Sveriges Television AB'ye (SVT) terör örgütü PKK/YPG'nin ele başlarından Salih Müslim ile Suriye'nin kuzeyinde saklandığı ABD askeri üssünde röportaj yaptı.

SVT'nin, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin çekincelerini dile getirdiği bir dönemde Müslim ile yaptığı röportajda, terör örgütü elebaşı İsveç'e güvendikleri ve Türkiye'nin taleplerini yerine getirmeyeceklerine inandıklarını belirtti.

ANKARA'YA KARŞI TAVIR ALIN

Norveç medyasına konuşan KCK Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Zagros Hiwa da İskandinav ülkelerine çağrı yaparak, “Erdoğan'ın baskısına boyun eğmeyin” dedi.

Hiwa, “Türkiye'nin her yaptığını NATO ülkesi diye kabul etmemeliler" değerlendirmesinde bulundu.