Ermenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan katıldığı bir TV programında Azerbaycan’ın Şuşa'yı bırakmayacağını ve Ermenistan’ın anlaşamazsa sorunlar yaşayacağını belirtti.

Ermeni politikacı röportajda, tüm dünyanın Karabağ'ı Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanımasıyla bu meselenin bittiğini söyledi.

Ter-Petrosyan, Azerbaycan'ın Karabağ sorununda sabırlı olduğunu, uzun süredir kesin sonuç alacağı bir savaşa hazırlandığını ve güçler dengesini değiştirdiğini belirterek, Ermenilerin bu gerçeği hala anlamadıklarını da sözlerine ekledi.

Şuşa ve Hadrut'un geri alınmasına ilişkin Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Koçaryan'ın açıklamasının tehlikeli olduğunu kaydederek "Bunun ne gibi sorunlara yol açabileceğini anlamak gerekiyor. Koçaryan gerçekten Azerbaycan'ın oradan çıkacağını mı düşünüyor? Hiçbir güç Azerbaycan'ı gitmeye zorlayamaz. Sizce Rusya mı? Yapacak mı? Asla. Bütün dünya bize Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olduğu konusunda hemfikir olmamız gerektiğini söylüyor. Artık hiçbir şey bize bağlı değil. Her şey bitti. Anlaşmazsak çok büyük sorunlarımız olacak." ifadelerini kullandı.

KARABAĞ SAVAŞI

2020 Dağlık Karabağ Savaşı veya İkinci Karabağ Savaşı (Azerice: İkinci Qarabağ müharibəsi, Dəmir Yumruq əməliyyati veya Vətən müharibəsi) Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Rusya ve Batı destekli Ermenistan ve işgalci Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.

Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askeri ve sivil kayıplar verdi.

Başlangıçta karşılıklı devam eden sınır çatışmaları, Azerbaycan kuvvetlerinin kademeli olarak Karabağ'da ilerleyişi ile Dağlık Karabağ etrafındaki yedi bölgedeki Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin işgalini sona erdirildi

Çatışmalar sonucu, Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, sıkıyönetim ve topyekûn seferberlik ilan ederken, Azerbaycan ise 28 Eylül'de ilan edilen kısmi sıkıyönetim sonrası sokağa çıkma yasağı ve sınır hattı boyunca savaş hali ilan etti.

Çok sayıda ülke ve Birleşmiş Milletler çatışmayı şiddetle kınadı ve her iki tarafı da gerilimi azaltmaya ve müzakereleri gecikmeden sürdürmeye çağırdı.

10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insanî ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek savaş tekrardan başladı.

9 Kasım 2020 tarihinde Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde son verildi.

Azerbaycan'ın askerî ve diplomatik zaferi ile sonuçlanan savaşın ardından yeniden imar çalışmaları başlatıldı ve yerinden edilmiş on binlerce Azeri mülteci geri dönmeye başladı. Savaş sonunda siyasi konumunu güçlendiren İlham Aliyev tarafından 10 Aralık 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla başkent Bakü'de geniş kapsamlı bir askerî geçit töreni düzenlendi.