Portekiz Başbakanı Antonio Costa'nın liderliğini yaptığı Sosyalist Parti (PS) azınlık hükümetiyle ancak 2 yıl iktidarda kalabildi.

Costa hükümetinin hazırladığı 2022 bütçesinin meclisten onay alamamasının ardından, 10,8 milyon seçmen sandığa çağırıldı.

Anketler, seçimlere katılan 21 siyasi partinin hiçbirinin, 230 sandalyeli mecliste tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayacağını gösterirken, seçimlere katılımın önceki yıllara göre düşük olacağı tahmin ediliyor.

TEK BAŞINA İKTİDARA GELMEK ZOR

Başbakanlık için iki güçlü adaylar arasında ülkenin mevcut başbakanı Sosyalist Parti'den Antonio Costa ile ana muhalefetteki sağ görüşlü Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) lideri Rui Rio yer aldı.

Uzmanlar, anketlere göre başa baş giden iki siyasi partinin iktidara gelmek için diğer partilerle müzakere etmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.

Sadece 3 yıllık bir geçmişi olan aşırı sağcı Chega (Yeter) Partisi’nin 1 olan milletvekili sayısını, 7-9'a kadar çıkarması ve mecliste üçüncü büyük siyasi parti konumuna gelmesi öngörülüyor.

HÜKÜMET KURULAMAMA İHTİMALİ VAR

Siyaset uzmanları, seçimin ardından hükümetin kurulamaması ve 6 ay sonra yeniden sandığa gidilmesi riskinin bile olduğunu söylüyor.

Seçimlerdeki en büyük endişelerden biri düşük katılım olurken, salgından dolayı ev karantinasında olan 1 milyon kişinin 18.00 ile 19.00 saatleri arasında oy kullanabilecekleri açıklandı.

Portekiz'de yerel saat ile 08.00'de (TSİ 11.00) başlayacak oy kullanma işlemi 19.00'da (TSİ 22.00) sona erecek.

300 BİN KİŞİ OYUNU KULLANDI

Portekizlilerin sandığa gitmesini teşvik etmek için 23 Ocak'ta Lizbon, Porto gibi bazı kentlerde oy kullanma işlemi yapılırken, aralarında Başbakan Costa'nın da olduğu 300 bin kişi oyunu kullandı.

Ülkede 2019'da yapılan son seçimlerde katılım yüzde 48,57'de kalırken, 24 Ocak 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım yüzde 39,49'a kadar düşmüştü.