Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yayınlarından çıkan “Türkiye’nin Afrika’ya Dost Eli” kitabının takdim yazısını kaleme aldı. Türk milleti ile Afrika halkları arasında, kökleri 10. yüzyıla uzanan güçlü beşeri bağların bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, bugün hâlâ kıtanın her köşesinde bu ortak tarihin izlerinin görüldüğünü dile getirdi. 2002 yılından itibaren Afrika ile dostluk ve işbirliğini geliştirmeye özel önem verdiklerini, 2005’i Türkiye’de Afrika yılı ilan ederek kıtayla ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını belirten Erdoğan, “Böylece Afrikalı kardeşlerimizle yeniden kucaklaşırken bir taraftan da iş birliğini eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerletmeye çalıştık. Afrika açılımıyla ivme kazanan ilişkilerimizi, 2008 yılında Afrika Birliği’nin stratejik ortağı olarak bütüncül bir yapıya kavuşturduk” ifadelerini kullandı.

İktidara geldiklerinde Afrika’da 12 olan büyükelçilik sayısını 44’e çıkardıklarını belirten Erdoğan, aynı dönemde Ankara’daki Afrika ülkesi büyükelçiliği sayısının da 10’dan 38’e yükseldiğini kaydetti.

Türkiye’nin diplomatik misyonlarının yanı sıra TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, THY, Kızılay gibi kurumlarla kıta genelindeki varlığını yaygınlaştırdığını belirten Erdoğan, “Türkiye burslarından yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı da 15 bini aştı. Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağına inandığım adımlar devam edecek” dedi.