İklim değişikliklerinin dünya üzerindeki etkilerini azaltmak için atılan adımlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu amaçla dünya üzerinde elektrikli araçlara olan yönelim artışını sürdürüyor.

Birleşik Krallık'taki Cranfield Üniversitesi'nin projesi kapsamında ve The Light Aircraft Company'nin yükleniciliğiyle üretilen ilk tamamen elektrikli bir İngiliz uçağı olan eKub, ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.

ÜST ÜSTE İKİ UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yapılan açıklamalara göre eKub, ilk başta 10 dakikalık, ardından da 22 dakikalık ikinci bir uçuş gerçekleştirdi. Elektrikli havacılık için oldukça büyük bir adım olduğu ifade edilen uçuşun pilot koltuğunda Cranfield Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Guy Gratton’un oturduğu kaydedildi.

Gratton büyük öneme sahip bu uçuşla ilgili, “Uçak, analizlerimiz ve testlerimizle elde ettiğimiz tahminlerimizdekine uygun bir şekilde uçmayı başardı. Elektrikli havacılık konusunda öğreneceklerimizin daha başındayız. Bir havacılık mühendisi ve araştırmacı olarak bu tecrübenin yaşadığım en heyecan verici şeylerden biri olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

YEŞİL BİR GELECEK VURGUSU

eKub'u inşa eden The Light Aircraft Company'nin yöneticisi Paul Hendry Smith de uçuğa dair bir açıklamada bulundu. Smith yaptığı açıklamada, uçuşun elektrikten güç alan hava araçlarının kullanımı için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Microlight türünde bir uçak olduğu aktarılan eKub'un; birçok farklı kuruluş tarafından finanse edildiği, havacılık sektörünün yeni çağında öncü niteliği taşıyabileceği ve daha ‘yeşil’ bir gelecek için önem arz edebileceği ifade edildi.