Suriye’nin en önemli tarihi camilerinden Emevi Camisi’nde geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen Kadir gecesi programı ülkede uzun süredir devam eden elektrik kesintilerini bir kez daha hatırlattı. Ülkenin başkenti Şam’da kameralara yansıyan görüntüler yaklaşık 7 yıldır devam eden elektrik kesintilerini yeniden gündeme taşıdı.

Suriyelilerin ‘Korku Şehri’ adını taktıkları Şam’da akşam saatlerinde başlayan karanlık ancak jeneratörler ya da mum ışığı kullanılarak aydınlatılabiliyor. Ülkenin elektrik santralleri ise gerek bu tesisleri çalıştıracak yeterli doğalgaz olmaması gerekse tedarik sistemlerinin teknik olarak eski ve bakımsız olması nedeniyle tam kapasiteyle çalışamıyor. Bu yüzden de Şam ve kentin kırsal kesimleri uzun elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalıyor.

Enab Baladi’de yer alan bir habere göre kentte çocuklar ödevlerini yaparken ya da ev kadınları da ev işleri için mecburen mum ışığı kullanıyor. Ancak bir evin aydınlatılması için mum gideri yaklaşık 10 ABD doları tutuyor. Bir memur maaşının 600 ABD doları olduğu ülkede mum ışığının bile ne derece önemli bir nimet olduğu anlaşılabilir. Şarj edilebilen piller ve jeneratörlerin kullanımı ise giderek zorlaşıyor.

Esed rejimi, ülkeye karneyle elektrik sağlayabiliyor. Elektrik kesintisi saatleri Şam ve kırsalı arasında değişiklik gösteriyor. Kırsal kesimlere, üç günde bir iki saatliğine elektrik verilebiliyor. Ancak bu Şam merkezinde yaşayan halkın sürekli elektriğe erişimi anlamına gelmiyor.

Esed rejimi, geçtiğimiz Aralık ayında elektrik dağıtımında yeni bir karne uygulayarak, Şam’da elektrik üç saatliğine kesiliyor ve üç saatliğine geri geliyor. Ancak son zamanlarda daha da artan elektrik kesintileri Şam’ın merkezinde bile karne sisteminin tam anlamıyla uygulanamadığını gösteriyor.

Sürekli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle evlerde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi aletler sık sık bozuluyor. Ancak halkın büyük bir kısmının gücü elektrikli ev aletlerini yenilemeye yetmiyor.

Suriye'nin elektrik sektörü son 7 yılda, özellikle bazı elektrik santrallerinin hizmet dışı kalması ve bazı bölgelerin elektriksiz kalması sonrasında önemli bir gerileme kaydetti.

Esed rejiminin Şam valisi Adel El-Olabi, geçtiğimiz aralık ayında rejime yakın El Vatan gazetesine yaptığı açıklamada başkentin bazı mahallelerinde ve çevresinde elektrik şebekesinin ağır hasar gördüğünü belirterek, “çok yüksek bakım maliyetlerine rağmen, elektrik şebekeleri sorunlarına çözüm bulmak için çalışıyoruz” dedi.

Suriye rejimi, enerji santrallerini çalıştırmak için gereken doğal gazı temin edemediği için tekrarlanan ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşanıyor.

Ayrıca kentte elektriğin karneyle dağıtımında saatlerde artış, bakım ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan birçok istasyon ve şebekenin yetersiz teknik durumu ile ilişkilendiriliyor.

Kentte bazı işyerleri jeneratör kullanmak istese de yakıtın yüksek maliyeti nedeniyle pille çalışan el feneri kullanmak zorunda kalmışlar. Bir işyeri sahibi, "Karanlıkta oturuyorum ve mağazanın gün boyunca aydınlanması için el fenerini bir müşteri mağazaya girdiğinde açıyorum." diye konuşuyor.

Elektrik kesintileri nedeniyle kentte sık sık yangınlarda çıkıyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Şam'ın Mezzeh bölgesindeki Basil El Esed Üniversitesi'nin yurt binasında bu yüzden yangın çıktı. Resmi Suriye Haber Ajansı'na (SANA) göre, Mezzeh bölgesindeki elektrik kesintisi sonrası yaşanan elektrik dalgalanmaları nedeniyle yangın çıktı.

Ülkede tüm elektrik santrallerinin tam kapasiteyle çalışması için 18 milyon metreküp doğalgaza ihtiyaç duyuluyor. Ancak ülkede elektrik santrallerinde kullanılabilen doğalgaz miktarı 13 milyon metreküpü geçmiyor.