Usame bin Ladin'in ölümü sonrasında El-Kaide'nin başına geçtiği düşünülen ve ABD'nin en çok aradığı kişilerden biri olarak bilinen Eymen ez-Zevahiri'nin öldürüldüğü iddia edildi.

Washington Post'un haberine göre Eymen ez-Zevahiri, Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bir drone saldırısı ile öldürüldü. Beyaz Saray kaynakları bölgede bir operasyon düzenlendiğini doğrularken, Eymen ez-Zevahiri ile ilgili bilgi vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden'in konu ile ilgili yapacağı açıklamada, Eymen ez-Zevahiri'nin öldürüldüğü bilgisinin verileceği iddia edildi.

ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ

Pandemi sürecinde karaciğer kanseri sonucu Katar'ın başkenti Doha’da veya İran’ın başkenti Tahran'da hayatını kaybettiği iddia edilen El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, örgütün medya araçları üzerinden güncel meselelere dair görüşlerini açıklayan bazı kayıtlar yayınlamıştı.

Eymen ez-Zevahiri, Federal Soruşturma Bürosu'nun(FBI) en çok arananlar listesinde bulunuyordu. FBI El kaide lideri hakkında bilgi verecek kişilere 25 milyon dolara kadar ödül vereceğini açıklamıştı.

KÜRESEL SİYASETTEKİ ETKİN ROLÜ

Usame Bin Ladin’in ABD tarafından katledilmesinin ardından küresel siyasetin pek çok önemli denkleminde rol üstlenen El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, Afganistan’dan Afrika’nın batısına kadar uzanan geniş bir coğrafyada kendisine bağlı gerilla gruplarını yönetiyordu.

Yemen ve Somali gibi ülkelerde iç siyasi dengelerin içerisinde rolü bulunan askeri gruplar Zevahiri’ye bağlıyken ayrıca Suriye savaşının belirleyici unsurları arasında El Kaide’ye bağlı ya da örgütten ayrılan isimler bulunmaktaydı.

Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından ABD ile Taliban arasındaki müzakerelerin önemli başlıkları arasında bulunan El Kaide’nin yönetici kadrosunun İran’a yahut Pakistan’ın Veziristan bölgesine çekildiği iddia edilmişti. Zevahiri’nin Kabil’de düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği bilgisi bu yöndeki haberleri tekzip ederken Taliban hareketinin El Kaide ile ilişkilerini tekrar tartışmalı hale getirdi.

EYMEN EZ-ZEVAHİRİ KİMDİR?

Mısır'ın başkenti Kahire'de doğan ve rahat bir çocukluk geçiren 71 yaşındaki ez Zevahari, aslında bir göz cerrahı.

Ancak bin Ladin'in doktorluğunu üstlenmek dışında mesleğini bir hayli geride bırakan ez Zevahiri, şimdi başına konan 25 milyon dolarlık ödülle Washington'un aranan teröristler listesinde birinci sırada.

Usame bin Ladin gibi o da 11 Eylül 2001'den sonra saklanmaya başladı ve son olarak Afganistan-Pakistan sınırında bir yerlerde Ekim 2001'de görüldü.

Mısırlı iyi bir aileden gelen Eymen ez Zevahiri'nin babası tanınmış bir doktor, büyükbabası ise El Ezher Enstitüsü'nde müezzindi.

Mısır'daki radikal İslamcı hareket ile çocuk yaşlarda tanıştı ve ilk olarak 15 yaşında, Müslüman Kardeşler örgütüne üyelikten gözaltına alındı.

İleride ise 3 yıl hapis yattı. Ayrıca Devlet Başkanı Enver Sedat'a yönelik 1981'deki suikast ve 1997'de Luksor'daki turistleri hedef alan saldırılara adı karıştı.

Gıyabında ölüm cezasına çarptırıldığı 1980'lerde Mısır'ı terk etti ve ilk olarak Suudi Arabistan'a yerleşti.

Ancak çok geçmeden, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaline direnişin merkezi konumunda olan Pakistan'ın Peşaver kentini üs seçti.

O günlerde dünyanın dört bir yanından binlerce İslamcı savaşçı bölgeye akın ediyordu. Zevahiri ve bin Ladin de burada tanıştı.

Ez Zevahiri, bu dönemde yaralı Arap savaşçıların tedavisini üstlendi.

1990'ların başında kısa bir süre Avrupa'da yaşadı. Ardından önce Sudan sonra da Afganistan'da tekrar bin Ladin ile bir araya geldi.

1998'de Usame bin Ladin'in yayınladığı ve Amerikan hedeflerine saldırı çağrısı yapan fetvanın altında imzası olan beş kişiden biriydi.

Bu tarihten itibaren de bin Ladin'in sağ kolu olarak anılır oldu.

Amerikan mahkemelerinde, 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklere yönelik bombalı saldırılar nedeniyle gıyabında yargılandı.