Baykar Savunma tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen SİHA’lar ile Libya’daki iç savaşa müdahale ederek dengeleri değiştiren Türkiye’nin bölgedeki varlığı Avrupa Birliği (AB) üyesi pek çok ülkeyi rahatsız etti.

Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e karşı mevcut hükümete destek vermesinin Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ziyade AB’yi rahatsız ettiğini yazdı.

RUS WAGNER GRUBUNUN ETKİSİ YÜKSEK

Savaşın Parçaladığı Libya'daki Dünya Güçleri İçin Sırada Ne Var başlıklı makalede, bazı yabancı askerlerin ülkeden ayrıldığına dikkat çekilirken, Türk ordusunun veya Rus Wagner Grubu'nun yakın gelecekte böyle bir planının olmadığı belirtildi.

Emily Milliken ve Giorgio Cafiero tarafından kaleme alınan analizde, “Türkler ve Rusların Libya'da kalmaları ile kazanacakları çok şey var. Ayrıca mevcut koşullar altında ülkeden ayrılmak için çok az baskı görüyorlar. Çünkü Türk ve Rus güçlerini Libya’dan ayrılmaya zorlamak için kullanabilecek tek güç ABD olarak gözüküyor" ifadeleri yer aldı.

ABD’nin dünyadaki sorunlarla uğramaktan Libya’ya vakit ayıramadığını belirten Brookings Enstitüsü Dış Politika programında Güvenlik, Strateji ve Teknoloji Merkezi'nde araştırmacı olan görev yapan Federica Saini Fasanotti’nin sözlerine de yer verilen metinde, Washington yönetiminin kartlarını bu şekilde oynamasının pek mümkün olmadığının altı çizildi.

ABD YETERLİ ÖNEMİ GÖSTEREMİYOR

El Cezire'ye konuşan Fasanotti, "Washington, özellikle Donbas'tan Kuzey Kore'ye, Çin'e ve hepsinden önemlisi Biden yönetiminin karşı karşıya olduğu devasa iç sorunlara kadar çok daha acil sorunların olduğu böyle bir zamanda, Libya ile ilgilenmiyor. Bu yüzden şimdiye kadar beklenen taahhüt olmadı ve yarın da olmayacak. Brüksel için üzgünüm" diye konuştu.

Avrupa Birliği üyesi devletlerin, Libya'nın geleceğinde büyük paya sahip olduğunu öne süren El Cezire, Kuzey Afrika ülkesinde hem Türk hem de Rus güçlerinin varlığının, Washington'un aksine, Avrupalı güçlerini rahatsız ettiğini belirtti.