Ekvador basınında yer alan habere göre, kaya parçasının petrol boru hattının üzerine düşmesi sonucu meydana gelen petrol sızıntıAmazon ormanlarındaki nehirde, yaklaşık 300 kilometrelik alana yayıldı.

Ekvador Amazon Yerli Milliyetleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Lola Piyaguaje, açıklamasında, sızıntının sebep olduğu kirlilik nedeniyle bölgede yaşayan yerlilerin sağlığının tehlike altında olduğunu belirterek, yetkililerden hızlıca harekete geçmesini istedi.

Çevresel felaket uyarısında bulunan Piyaguaje, "Ekvador devleti, taleplere dikkat etmeli. Eğer gereği yapılmazsa, nehri temizlemek için bütün gücümüzle çalışacağız. Nehir, yerli halkların tek zenginliğidir" ifadesini kullandı.

ŞİRKET HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILDI

Ekvador’un Fiedra Fina bölgesinde patlayan boru hattının ardından Çevre Bakanlığı, meydana gelen petrol sızıntısından Amazon ormanlarında koruma altında olan bölgenin etkilendiğini bildirmişti.

Bakanlık, petrol sızıntısına neden olan boru hattını işleten şirket hakkında yasal işlem başlatılacağını açıklamıştı.

Petrol şirketi tarafından cumartesi günü ham petrol pompalanmasının durdurulduğu bildirilerek, bölgede temizlik ve iyileştirme çalışmaları için üç şirketle sözleşme imzalandığı aktarıldı.

Ekvador'un Sucumbios eyaleti Panduyaku topluluğu Başkanı Patricia Vargas, "Bir kez daha kirlendik ve bu konuda OCP ile savaşıyoruz. Petrol zaten Coca Nehri'nin kıyılarını kaplıyor ve acil eylem çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.