Osmanlı dönemindeki sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın anlatıldığı 2. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi’nde hayırseverlerin destekleriyle haftanın 6 günü ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunuluyor.

2. Bayezid tarafından yaptırılan külliyede dönemin imaret geleneği canlandırılıyor, bal mumu heykeller ve eski mutfak gereçleriyle ziyaretçiler tarihi bir yolculuğa çıkıyor.

Müzede, Osmanlı döneminde imaretin aşçılığını yapan ve yemeklerinin artanıyla balıkları besleyen bereket timsali Aşçı Yahya Baba'nın yardımseverliği de sürdürülüyor.

Hayırseverlerin destekleriyle alınan erzakla hazırlanan lokma ve yemekler, ziyaretçilere ve vatandaşlara ikram ediliyor.

"EDİRNE İNSANININ CÖMERTLİĞİ VE ERZAK YARDIMIYLA YAPILIYOR"

II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Ruhi Pehlivancık, asırlık Osmanlı geleneğini sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk ve tek imaret müzesinde ziyaretçiler ve vatandaşlara ikramlarda bulunulduğunu anlatan Pehlivancık, "İlk olarak geçen sene Mevlit Kandil'inde bir ikram etkinliğiyle başladık. Ondan sonraki süreçte ikramlarda bulunan hanımefendiler bunu sürekli hale getirmek istedi ve bu etkinlikler haftanın 6 gününe yayılmış durumda. Burada tabi önemli olan tamamen Edirne insanının cömertliği ve erzak yardımıyla yapılıyor olması. Bir yıl içinde yaklaşık 60 bin kişiye yemek ikramında bulunuldu." ifadelerini kullandı.

"MÜZEYİ GEZİNCE ÇOK ESKİLERE GİTTİM"

Ziyaretçilerden Hasan Yumak, müzenin Osmanlı'daki imaret geleneğini yansıttığını söyledi.

Geleneklerin sürdürülmesinin sevindirici olduğunu aktaran Pamuk, "Müzeyi gezince çok eskilere gittim, tüylerim diken diken oldu. İmaret bölümündeki tarihi dokuyu yaşıyoruz." dedi.