130’un üzerinde artçı sarsıntı yaşayan Düzceliler günü sokakta geçirdi. Belediye Meydanı’nda ve parklarda kalan vatandaşlara birçok yardım kuruluşu tarafından çorba, çay, yemek ikramlarında bulunuldu. Üniversite öğrencilerinin de korku nedeniyle yurtlarına dönemediği ve bazılarının ise kentten ayrıldığı öğrenildi.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Hürriyet’e şunları söyledi: “Düzce’nin konut stokunun yüzde 80 oranı yeni ve 1999 depreminden sonra yapıldı. Deprem yönetmenliklerini en son noktasına kadar uyguluyoruz. İkinci güvence ise yüksek yapılara izin vermiyoruz. Zeminle birlikte maksimum 4 kat. Yatay mimari esas alan bir politikayı takip ediyoruz. 1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm olmasaydı şu an büyük acılar yaşardık. Sağlam yapılaşmanın, sağlam konutlaşmanın güzel bir örneğidir Düzce.

Konutlarımızı sağlam yaparsak can kaybı olmuyor. 1999 depremi öncesi yapılarda da ciddi bir sıkıntı yok. Bir binamız yıkıldı. Onun dışında 1992 yılında yapılan bir binamızda ciddi hasar var. 14 binamızın hasarlı olduğunu tespit ettik. Bunların 5’inde yaşayanlar var, diğerleri boş. Yıkılmayan bu binalar mahkemelik. Sahipleri sağlam olduğunu iddia ediyor. Daha sıkı takip edeceğiz. Tüm bu binaları yıkmaktan yanayım.”