Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin başbakanı sıfatıyla 29 Ocak 2009 tarihinde İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda İsrail’e karşı göstermiş olduğu tutum dünya diplomasi tarihine geçti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile birlikte Filistin konulu panele katılan Erdoğan, İsrail yönetimine karşı yönelttiği sert eleştirilerin susturulmak istenmesi üzerine salonu terk etti.

ERDOĞAN, PERES’E ÇOK SERT CEVAP VERDİ

Dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, düzenlenen panelin son konuşmacısı olarak söz aldı. Erdoğan’a hitap ederek, “İstanbul bombalansa siz ne yapardınız” diye soran Peres’e, Erdoğan’ın cevabı “bombalamalarda kaç kişiyi kaybettiniz, hiç kimseyi” oldu.

Peres’in konuşması bitince, salondakilerin alkışlamaları Erdoğan’ı sinirlendirdi. Peres’in sözlerini alkışlayanları, “Bu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Çünkü bu çocukları öldürenleri, bu insanları öldürenleri kalkıp da alkışlamak, öyle zannediyorum ki o da ayrı bir insanlık suçudur” cümlesiyle eleştirdi.

Konuşması esnasında sık sık sesini yükselten Şimon Peres’in bu hareketine yönelik olarak Erdoğan, “Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Biliyorum ki sesinin bu kadar çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak; bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz! Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Ülkenizde başbakanlık yapmış olan iki kişinin bana önemli lafları vardır. 'Tankların üzerinde Filistin'e girdiğim zaman kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız vardır. ‘Tankların üzerine çıkıp da Filistin'e girdiğim zaman kendimi mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız olmuştur ve bana sayılar veriyorsunuz. İsim de veririm, merak edenleriniz vardır belki” dedi.

Dönemin Başbakanı Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yaptığı zulmün Yahudilikte yeri olmadığına dikkat çekerken, Tevrat’ın 6. Emrinin “Öldürmeyeceksin!” olduğunu hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, Şimon Peres'in manipülasyon dolu konuşmasına cevap vermeye çalışırken, moderatör tarafından fiziksel müdahaleye maruz kaldı. Moderatörün kendisine dokunmasına ve sözünü kesmeye çalışmasına sinirlenen Erdoğan, "Benim için de bundan böyle, Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem! Bunu da böyle bilesin! Siz konuşturmuyorsunuz! Peres 25 dakika konuştu, beni 12 dakika konuşturuyorsunuz! Olmaz!” cümlelerinin ardından toplantıyı terk etti."

TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA GÜNDEM OLDU

Davos şehrinde yaşananlar tüm dünyada son dakika haberi olarak paylaşıldı. Gece saatlerinde Türkiye’ye dönen Erdoğan’ı, havaalanında binlerce vatandaş ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla karşıladı.

Muhalefet partileri, Erdoğan’ın Davos’taki davranışlarını iç politikaya yönelik bir eylem olarak yorumladı. Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Eymen, Erdoğan ve Peres arasında yaşananların iç politikaya yönelik bir hareket olduğunu iddia ederken, “Seçimlerde kaybedeceğini görüyor telafi için kahramanlık yapıyor“ ifadelerini kullandı.

Dönemin DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise konuyla ilgili olarak, “Başbakan’ın tavrı kişisel bir tavra dönüştü ve Filistin’e hiçbir katkı sağlamayacak” açıklamasını yaptı.

Dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca koskay ise, “Moderatör ve Peres’in tavrını kabul etmemiz mümkün değildir. Üslup olarak şık bulmuyoruz. Başbakan kendine göre bir reaksiyon vermiştir” ifadeleriyle partisinin Davos'ta yaşananlara bakışını açıkladı.

Erdoğan’ın verdiği tepkiyi tam manasıyla destekleyen sadece 2 lider oldu.

Dönemin Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, konu ile ilgili olarak, “Başbakan’ın tavrını doğru görüyorum. Yerinde ve zamanında yapılmış bir tepkidir” açıklamasını yaptı.

Dönemin Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise, “Milletin hissiyatına tercüman olarak gösterdiği tepkiden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu kararlılığı sürdürdükleri sürece Sayın Başbakan’a Saadet Partisi adına açık çek veriyoruz” İfadelerini kullandı.

Davos’ta yaşananlar sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de gündem oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan dönemin dönemin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat, Recep Tayyip Erdoğan’a cesareti ve adaleti nedeniyle teşekkür etti.

İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Ahmed Cenneti ise, Erdoğan’ın Arap liderlerini utandırdığını söyledi.

Filistin’in başkenti Gazze’de Cuma namazı çıkışında bir araya gelen Filistinliler Erdoğan’a destek mitingi düzenlendi. Ellerinde Filistin ve Türkiye bayrakları bulunan insanlar, Erdoğan sloganı attı.

DÜNYA TELEVİZYONLARI SON DAKİKA HABERİ OLARAK VERDİ

Dünyada haber yayını yapan birçok televizyon ve internet sitesi, Şimon Peres ve Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşananları son dakika haberi olarak verdi. Yabancı gazeteler, Davos’ta yaşananları şu başlıkla takipçilerine aktardı;

İngiliz Daily Telegraph: "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı ateşli tartışmanın ardından toplantıyı hışımla terk etti"

Guardian: Erdoğan Gazze yüzünden Davos’u terk etti.

Financial Times: Erdoğan’ın Orta Doğu barışıyla ilgili tartışmayı kızgınlıkla terk etti

Lübnan As Safir: Erdoğan’dan Peres’e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin

En farklı manşeti atan ise, Yunan devlet televizyonu NET oldu. NET, yaşananları izleyenlerine, “Erdoğan dün Davos’ta, Gezegendeki çok kişinin söylemek istediklerini dile getirdi” ifadeleriyle aktardı.