Global Drug Survey'in 2021 anketine göre Avustralyalıların yılda yaklaşık 26,7, yani ayda iki kez sarhoş olduğu ortaya çıktı. Dünya tecavüz sıralamasının 11. sırasında olan Avustralya’yı “sarhoş hissetme” hususunda 5,5 milyon nüfuslu, her yıl 50 bin civarında kadının cinsel şiddete maruz kaldığı Finlandiya takip etti.

Global Drug Survey'in 2021 anketi 22 ülkeden 32 bin 22 kişinin katılımıyla hazırlanırken, çalışmada Türkiye yer almadı.

Raporda incelenen sarhoşluk hissi, "fiziksel ve zihinsel işlevlerin, kişinin dengesini ve konuşma yetisini etkileyecek kadar bozulması, odaklanmada zorlanma, sohbet etme ve davranış şeklinin kişiyi tanıyanlar açısından görülür şekilde değişmesi" olarak tanımlandı.

Buna göre dünya ortalamasında katılımcıların yılda 14,36, yani ayda birden biraz daha fazla kez sarhoş olduğu belirlendi.

Fakat Avustralya'da bu rakam neredeyse iki kat daha fazlaydı. Avustralyalıların yılda yaklaşık 26,7, yani ayda iki kez sarhoş olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada Avustralyalıları, yılda ortalama 23,8 kez sarhoş olduğunu söyleyen Danimarkalılar ve Finlandiyalılar izledi.

SARHOŞLUKTAN “EN AZ PİŞMANLIK DUYAN” DANİMARKA

Sarhoşluktan en az pişman duyanlarsa cinsel şiddetin çokça rastlandığı Danimarka ve Finlandiya.

Uluslararası Af Örgütünün 2019'da yayımladığı rapor, Finlandiya'da yılda yaklaşık 50 bin kadının cinsel şiddete uğradığını, faillerin çoğunlukla adalete teslim edilmediğini ortaya koyuyor.

Danimarka'da ise 2017'de tecavüze uğrayan veya tecavüze teşebbüs edilen 24 bin kadından sadece 890'u polise şikayette bulundu. Bunlardan 535'i hakkında soruşturma başlatılırken, yalnızca 94'ü mahkumiyetle sonuçlandı.

“KAZA, CİNAYET VE ŞİDDETİN BAŞ SORUMLUSU ALKOL

Yeşilay’ın yayınladığı 2019 tarihli Alkol raporunda yer alan 2016 yılına ait verilere göre işlenen cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet içeren olayların yüzde 50’si, gerçekleşen ölümlü kazalarının yüzde 60’ı ve kadına şiddet olaylarının yüzde 70’inde en etkili unsurun alkol olduğu belirtilmiştir. Alkolün dünyada önlenebilir ölüm ve yaralanmaların üçüncü temel nedeni olduğu da raporda yer almaktadır.