Tahran'daki tarihi Büyük Pazar'da bulunan 104 yıllık 2 metrekarelik çayevinde müşterilere safran, kakule, tarçın nane, sade ve gül suyu çaylarının yanı sıra Türk kahvesi ikram ediliyor.

İran’ın başkenti Tahran’daki tarihi Büyük Pazar’da bulunan “dünyanın en küçük çayevi” yerli ve yabancı turistler ile çarşı esnafından ilgi görüyor.

İran’ın Ulusal Kültürel Miras Listesi’nde de yer alan 104 yıllık çayevi kurulduğu günden beri aynı yerde müşterilerine hizmet veriyor.

İran’ı anlatan gezi kitaplarında da ismi geçen 2 metrekarelik çayevini 80 yıldır Mebhutiyan ailesi işletiyor.

Yaklaşık 15 yıldır çayevini işleten Kazım Derviş, daha önce reklam şirketinde çalıştığını, babasıyla birlikte işlettiği mekanı babasının ölmesi üzerine 5 yıldır da yalnız işlettiğini söyledi.

Derviş, reklam şirketinde çalıştığı zamanlarda da her fırsat bulduğunda babasına yardıma geldiğini belirtti.

Babası Hacı Ali Mebhutiyan’ın irfana duyduğu ilgiden dolayı “Mebhutiyan” olan soyadının yerine “Derviş” soyadını kullandığını söyleyen Kazım Derviş, bu nedenle çayevinin adının Hacı Ali Derviş Kahvehanesi olduğunu ifade etti.

Hacı Kazım Derviş, tebessümü ve müşterilerine gösterdiği ilgiden dolayı çevresinde çok seviliyor. Derviş, çayevine gelen genç çiftlere üzerinde “aşk” yazılı inciyi verip bunu eşlerine vermelerini istiyor ve onlara muhabbet çayı anlamına gelen “Çay-ı Mehrebani”yi ikram ediyor.