Ünlü Pakistanlı sanatçı Rassam ve 200'den fazla ortağı, Kuran-ı Kerim'in dünyadaki en büyük nüshası olacağını söylediği eseri hazırlamak için 2017'den beri çalışıyor. Nadide eserin 2026 yılında tamamlanması planlanıyor.

8,5 fit uzunluğunda ve 6,5 fit genişliğindeki bu nadide sanat eseri, 2017 yılında Afganistan'da hazırlanan ve şu anda Afganistan'daki Kul Şerif Camii'nde tutulan 6,5 ve 4,5 fit boyutlarındaki Kuran nüshasının şu anda sahip olduğu en büyük nüsha rekorunun yerini almaya hazırlanıyor.

Rassam'a göre, 1400 yılı aşkın İslam tarihinde Kuran'ın ilk kez alüminyumdan yazıldığı görülüyor. Hattatlar daha önce tahta, kağıt, hayvan derisi ve kumaş gibi geleneksel malzemeleri kullanarak kutsal kitabın kopyalarını oluşturarak klasik sanat ürettiler.

HAYATIMIN PROJESİ

Rassam, "Bu benim hayatımın projesi" diyerek projenin ehemmiyeti hakkında konuşmaya devam etti.

Kur'an-ı Kerim'in ilk iki sayfasını hazırlamak için iki yılını harcayan 49 yaşındaki Rassam, geçtiğimiz aylarda günde ortalama 10 saatini bu projeye ayırdığını belirtti.

"Zor bir görevden daha fazlası ve Kur'an'ın kutsallığı açısından çok hassas. Küçük bir hata tüm çabayı mahvedebilir"

TÜRK, ARAP VE İRAN SANATI ETKİSİ

Rassam, Kasım ayında devam eden Dubai fuarında, Rahman Suresi adlı eserinin ilk örneğini sergileyecek.

Karaçi merkezli sanatçı, çalışmalarında Türk, Arap ve İran sanatından ilham aldığını söyledi.

Rassam: “Türk, Arap ve İran tasarımlarını inceledikten sonra kendi tasarımımızı [Kur'an'ı dökmek için] yarattık. Bu tasarımların bir karışımı değil, ilham kaynağı” dedi. İlk adımda, harflerin kile döküldüğünü, daha sonra sıvandığını ve sonunda alüminyuma dökülmeden önce elyafa dönüştürüldüğünü söyledi.

550 sayfaya 77.430 kelimeye dökmek için 200 kilogramın üzerinde altın, 2.000 kg alüminyum ve 600 kanvas rulo kullanılacak. Tasarımı aydınlatmak ve zenginleştirmek için yakut, safir ve zümrüt gibi değerli taşların da kullanılacağını söyledi.

Tasarımın geliştirilmesinde İtalyan sırlama tekniğinin ve akrilik renklerin kullanıldığını, nüshanın yüzlerce yıl dayanabileceğini vurguladı.

SADECE DİNE İLİŞKİN DEĞİL

Rassam, 2016 yılında bir arkadaşının isteği üzerine sanat eserinin bir örneğini hazırladığını ve bunun kendisini nüshayı geniş ölçekte yapmaya ittiğini söyledi.

"Bu projeyi tek başıma başlattım. Hala kendi kaynaklarımı bunun için harcıyorum. Ne hükümetten ne de herhangi bir kurumdan mali destek gelmedi ancak bazı yabancı hükümetler bu konuda bana yaklaştı. Bu tür nadir ve devasa projeler için her zaman devletten destek gerekebiliyor."

Rassam, çalışmalarının tamamen dinle ilgili olmadığını, aynı zamanda sanat ve kültürle ilgili olduğunu da belirtirken konuşmasına şunları ekledi:

“Bu iş sadece Müslümanlar için değil, sanat yoluyla farklı dinlerden insanları da çekmek içindir. İslam sanatını ve kültürünü ön plana çıkarmayı amaçlıyor”

Bu devasa sanat eserini sergilemek için ayrı bir müzeye ihtiyaç duyulacağını söyleyen Rassam'ın iş arkadaşlarından biri olan Jawad Ahmad Jan, bu nadir sanat eseriyle ilişkilendirilmekten gurur duyduğunu söyledi. Bu fırsatı ömür boyu bir kez elde edersiniz ve bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

“Bir düşünün, kariyerinizin en başında böyle devasa bir fırsat elde ettiniz.”

Benzer bir görüşü paylaşan bir diğer genç asistan olan Mahnoor Khan, son iki yıldır bu projenin bir parçası olarak şunları söyledi: “Tarih yazan bu projenin bir parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Bu benim için bir ömür boyu değerini yitirmeyecek bir şey."