Global Times, ABD'nin doları ve onun etrafında inşa edilen ekonomik sistemi bir siyasi şantaj ve baskı aracı olarak kullandığını kaydederek ve buna bağlı olarak ABD para birimine bağımlılıklarını sona erdirmek isteyen devletlerin sayısının arttığını ifade etti.

Çin ve Brezilya para birimlerinin ticareti konusunda anlaşmaya vardığını yazan Global Times'a göre anlaşma, ülkelerin ABD dolarını aracı olarak kullanmak yerine doğrudan yuan veya real cinsinden ekonomik işlemler yapmalarına izin verecek.

Elbette yeni anlaşma, iki ülke arasındaki güçlü ticaret ivmesinin ihtiyaçlarından kaynaklanıyor. Ancak daha da önemlisi Global Times, ülkelerin döviz rezervlerini çeşitlendirme arzusu arasında, hareketin dünya çapında dolarsızlaştırma eğiliminde önemli bir artış anlamına gelebileceğini söyledi.

“ABD, dolar hegemonyasını bir silah olarak kullanıyor”

Global Times, haberine şu satırlarla devam etti:

Bretton Woods sistemi ve petrole çıpa sayesinde, ABD para birimi baskın ödeme, takas ve yatırım aracı olmaktan çıkıp bir siyasi şantaj ve baskı aracına dönüştü.

Dolar hegemonyasını bir silah olarak kullanarak, yalnızca diğer ülkelere keyfi olarak tek taraflı yaptırımlar uygulamakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın servetini biriktirebilir ve sorumsuz para politikası yoluyla kendi risklerini dünyanın geri kalanına ihraç edebilir.

Fakat her hegemonik para sisteminin bir çöküş günü vardır. Rusya, Çin, Hindistan veya başka herhangi bir ülke değil, ABD'nin kendisi, muhtemelen birçok Amerikalı stratejist ve ekonomisti endişelendiren dolar hakimiyetinin sona ermesine yönelik kaçınılmaz eğilimi tetikliyor.