DSÖ haftalık salgın bildiriminde yaptığı açıklamada, bin 200'den fazla gen diziliminde tespit edilen "Hint varyantının" en az 17 ülkede ortaya çıktığını bildirdi.

Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantının bulunduğu örneklerin çoğunun, "Hindistan, Birleşik Krallık, ABD ve Singapur'dan geldiği belirtildi.

Bütün ülkelerin adı verilmese de Belçika, İsviçre ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinde Hint varyantının ortaya çıktığı biliniyor.

GISAID veritabanına sunulan sekanslara dayanan ilk DSÖ modellemelerine göre, "B.1.617'nin Hindistan'da dolaşan diğer varyantlardan daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu ve daha fazla bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Hint varyantı, DSÖ tarafından "dikkat gerektiren varyant" olarak sınıflandırıldı. Söz konusu kategoriye giren varyantların daha bulaşıcı, daha ölümcül ve aşılara karşı daha korunaklı oldukları biliniyor.

Sağlık sistemi çökme noktasına geldi

Ülkede son 24 saatte 360 bin 960 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 3 bin 293 kişi hayatını kaybetti.

Toplam vaka sayısı 17 milyon 997 bin 267'ye yükselirken hayatını kaybedenlerin sayısı 201 bin 187'ye ulaştı.

Ülke çapında vakaların artmasıyla hastanelerdeki doluluk oranlarının en yüksek seviyeleri gördüğünü kaydeden uzmanlar, sağlık sisteminin "çökme noktasında" olduğu uyarısında bulunuyor.

Hastanelerdeki doluluk nedeniyle binlerce hasta kapıdan geri çevriliyor. İnsanlar yakınlarını tedavi ettirebilmek için sosyal medyadan çağrılar yapıyorlar.

Solunum cihazına bağlı hastalar için oksijen temin edilmesinde sıkıntılar yaşanıyor.