Rusya, Ukrayna sınırına askeri güçlerini sevk etmeye devam ediyor. Donbas bölgesinde 2015 yılında Debaltseve Muharebesi’nde ayrılıkçı güçlerin tarafında savaşan Rus tank tugayının, Ukrayna sınırına sevk edildiği bildirildi.

Conflict Intelligence Team (CIT) isimli Rus bağımsız araştırmacılar grubu uzmanı Kirill Mihaylov, Donbas’ta 2015 yılında Debaltseve Muharebesi’nde ayrılıkçı güçlerin tarafında savaşan Rus tank tugayının Ulan Ude bölgesinden Ukrayna sınırına sevk edildiğini duyurdu. Hromadske Radio’da konuşan Mihaylov, “Ulan Ude sakinleri tugayın yola çıktığını gösteren resimleri sosyal medyada paylaşıyor. 1989’de üretilmiş T-72B tankları. Bu tanklar Debaltseve’de gazetecilerin objektiflerine takılmıştı. Yola çıktılar. 2014-2015 yılları arasında olduğu gibi tüm tugay değil ama ona bağlı bir grup geliyor.” dedi.

Uzman Mihaylov, sevk edilen grubun büyük bir kısmının paralı askerlerden oluştuğunu belirterek, Ukrayna sınırları yakınlarında konuşlandırılacak grubun Belarus ile yapılacak ortak tatbikata dahil edilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

DEBALTSEVE MUHAREBESİ

Ukrayna ordusu ile Rusya destekli ayrılıkçı güçler arasında stratejik Debaltseve kasabasını ele geçirmek için, 24 Ocak – 18 Şubat 2015 tarihleri arasında devam eden Debaltseve Muharebesi sırasında 159 Ukraynalı asker hayatını kaybetti, 118 yaralandı ve 36’sı kayboldu.