Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesindeki yasa dışı bağımsızlık kararlarını tanımaya hazırlandığı bildirildi.

Rusya’da faaliyet gösteren Komünist Partisi milletvekilleri, Donbas ve Lugansk bölgelerinde bağımsızlık ilan eden grupların kararının tanınması için karar tasarısı hazırladı.

Yasa dışı şekilde kurulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren tasarıyı parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’na sunan vekiller, sözde cumhuriyetleri “egemen ve bağımsız” devlet olarak kabul etmeyi teklif etti.

GÜVENLİK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLDİ

Gennadiy Zyuganov liderliğindeki Komünist Partisi milletvekilleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren karar tasarısını parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’na sundu.

Belgede milletvekilleri, sözde cumhuriyetleri “bağımsız ve egemen” devlet olarak tanıma ayrıca “güvenlik de dahil olmak üzere iş birliği ve karşılıklı yardımlaşmayı” tüm yönleriyle sağlayacak “hukuki bir temel oluşturmak için” sözde cumhuriyetlerin başkanları ile müzakere etme konusunu bir an önce ele alma çağrısında bulundu.

AVRUPA SINIRLARINI KORUYORUZ

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Rüstem Umerov, geçen hafta TRT World’e verdiği demeçte, “Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda Rusya'nın oy kullanma hakkı yok” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği konusunda oy kullanma hakkına sahip olmadığını vurgulayan Umerov, NATO ittifakının doğu sınırlarını genişletmeyi reddetmenin Rusya’nın saldırgan politikalarına göz yumma politikası ve stratejik bir yenilgi anlamına geleceğini ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda söz hakkı olmadığını belirten Umerov, Rusya’nın geniş çaplı savaş başlatma girişimine direneceklerini de belirterek, “Biz sadece Ukrayna’yı değil, Avrupa sınırlarını da koruyoruz” dedi.

NATO’NUN SINIR KOMŞUMUZ OLMASINA İZİN VERMEYİZ

Rusya ile NATO müttefikleri ve ABD arasında Belçika'da düzenlenen zirveden sonra karşılıklı uyarı ve sert açıklamalar gelmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2021 yılı değerlendirme toplantısında ülkesinin dış politikası ve geçen yıl yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

ABD, İngiltere ve Kanada ordusunun Ukrayna’da askeri faaliyette bulunduğunu ima eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “NATO’nun sınırlarımızın hemen diğer tarafında belirmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Lavrov, NATO'nun Ukrayna'yı Rusya'ya karşı silahlandırmasının kabul edilemez olduğunu belirtmiş ve Rusya’nın sabrının taştığına dikkat çekmişti.