Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'nun bu ay Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda 2015 yılında başlatılan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi'nde son testler gerçekleştiriliyor.

İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edilen gemide yerlilik oranı yüzde 70 civarında.

TCG Anadolu, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olduğu gibi dünyada da bu ölçekte gemiye sahip sadece 12 ülke bulunuyor.

Gemiyi, üzerine iniş kalkış yapacak SİHA'larla birlikte dünyada ilk kez bir 'SİHA gemisine' dönüştürme çalışmaları da var.

"Barış ve afet zamanlarında da görev yapacak"

TCG Anadolu yalnızca savaş zamanlarında hizmet vermeyecek. Barış zamanında bir hastane görevi, insani yardım verme ve aktarma görevi, afet bölgelerinde yardım hizmeti görebilecek. Gemide çok geniş bir hastane ve tıbbi cihaz teşkilatı mevcut. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 adet ameliyathane olacak.

231 metre uzunlukta, 32 metre genişlikte

Geminin uzunluğu 231 metre, genişliği ise 32 metre. tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olacak. Gemi tam yük deplasmanında en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olacak. Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip olacak. Üzerinde bir güç aktarma sistemi ve hava platformu olacak. Helikopterler ve hava araçları iniş kalkış yapabilecek. Geminin içinde bir de havuz bulunuyor. Orada da çıkarma gemileri çeşitli zırhlı araçlar, tanklar ve personel karaya intikal ettirilebilecek. Havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (mekanize çıkarma gemisi) girebilecek.

94 araç taşıyabilecek, 10 helikopter konuşlanabilecek

Araç güvertelerinde; 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracı-ZAHA, 6 adet zırhlı personel taşıyıcı-ZPT, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere toplamda 94 adet araç taşıyabilecek.

Uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabilecek, konfigürasyona göre bu sayı 100'e kadar çıkabilecek.

Gemi, 1.223 personel taşıma kapasitesine sahip olacak.