Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini de içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kararla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.

Koca, kabul edilen yasayla birlikte sağlık çalışanlarına açılan ve yaygın şekilde haksızlıklara neden olan Malpraktis davalarında, tazminatı devletin üstleneceğini duyurdu.

Teklifle birlikte Malpraktis davalarında, kasıt olmadığı sürece tazminatı devlet üstlenecek.

Koca, devam eden Malpraktis davalarının yeni kanuni düzenleme kapsamında ele alınacağını belirtti.

MALPRAKTİS (DOKTOR HATASI) NEDİR?

Anayasa ile güvence altına alınmış olan vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı hakkının temel istisnasını, tıbbi müdahaleler oluşturur. Doktorlar, hastanın sağlığına kavuşabilmesi adına, mesleğinin doğası gereği, hasta açısından birtakım riskler barındıran tıbbi müdahalelerde bulunabilmektedir.

Ancak bu riskler gerekli tüm dikkat ve özen gösterilmiş olsa dahi kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkabilir. Oldukça yüksek risk seviyesine sahip olan tıbbi uygulamalarda, izin verilen riskin tıbbi karşılığı “komplikasyon“; tedbirsizlik, dikkatsizlik hali ise “Malpraktis” olarak değerlendirilir.

Bu durumda, doktor hatası nedeniyle zarara uğrayan kimsenin, doktora ve tıbbi müdahalenin gerçekleştiği sağlık kurumuna karşı maddi ve manevi tazminat davası açarak, uğranılan zararın giderilmesini talep edebilir.