Güney Kore'nin yeni Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un diplomasi ekibi, Seul-Tokyo arasındaki "problemli ilişkileri" düzeltmeye yönelik adım atmak amacıyla Tokyo’ya geldi.

Ulusal Meclis Başkan Vekili Chung Jin Suk liderliğinde başkentte temaslarda bulunan Güney Koreli ekip, Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ile görüştü.

Chung, görüşme sonrası, tarafların "demokrasi ve piyasa ekonomisi değerlerini" paylaştığını ve iki ülke ilişkilerini güçlendirmek üzere fikir birliğine vardıklarını belirtti.

Kyodo ajansına göre Hayaşi ise iki Asya ülkesinin "dostluk ve iş birliği temelinde" ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini ve bu aşamada "Devlet Başkanı Yoon'un liderliğini kullanmasını umduklarını" söyledi.

Delegasyon, 5 gün sürecek ziyaret kapsamında Başbakan Kişida Fumio dahil Japon siyaset ve iş dünyası liderleriyle bir araya gelmeyi planlıyor.

Chung, ziyaret öncesi sosyal medya hesabından, "En kötü şartlara terk edilen Güney Kore-Japonya ilişkilerini canlandırmak için ilk adımı atacağız." ifadelerini kullanmıştı.

GÜNEY KORE’DE YENİ DÖNEM

Yoon, muhalefetteki Halkın Gücü Partisinin adayı olarak girdiği 9 Mart'taki Devlet Başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 48,59'unu kazanmıştı.

10 Mayıs'ta göreve başlayacak yeni başkanın, ABD ile yakınlığı koruyarak Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasını hedefleyeceği belirtiliyor.

Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945'te, "zorla çalıştırılan Koreli işçiler" ile askeri birimlerde "istismar edilen Koreli kadınlar", "hassas sorunlar" olarak biliniyor.