Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, ülkesinin Libya ile olan deniz yetki sahalarında ‘orta çizgi’yi tek taraflı olarak belirleyen başkanlık kararnamesi imzaladı. Resmi gazetede yayınlanan deniz sınır hattı, Libya’nın Türkiye ile anlaşmaya vardığı deniz yetki alanı bölgesini kısmen ihlal ediyor. Mısır’ın adımı Yunan yönetiminde büyük memnuniyet yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri’yi telefonla arayarak, Atina’nın bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜRKİYE İÇİN SORUNLU DEĞİL

Mısır başkanlık krararnamesinde yeralan koordinatlar, Türkiye’nin deniz yetki sahaları için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak koordinatlar, Türkiye ile Libya arasında Kasım 2019’da imzalanan mutabakat muhtırasında, Libya’nın deniz yetki sahası olarak gösterilen bölge ile kısmen çakışıyor. Ayrıca bazı sahalar da gelecekte Mısır, Libya ve Yunanistan arasında müzekereler yapılabilmesi için de açık bırakılıyor.

YUNANİSTAN SEVİNDİ

Sisi’nin imzaladığı başkanlık kararnamesi, Atina’da “Mısır, Türkiye-Libya muhtırasını tanımadığını fiilen de gösterdi” şeklinde yorumlandı. Yunan medyasında, söz konusu kararname ile Mısır ile Yunanistan arasında Ağustos 2020’de imzalanan ve Türkiye’nin “yok hükmünde” saydığı deniz yetki sahalarının belirlenmesine ilişkin anlaşmanın, hukuki açıdan, daha güçlü hale geldiği öne sürüldü. Yunan medyasındaki haberlerde “Libya gelecekte araştırma yapmaları için Türk sismik gemilerini davet ederse, artık Mısır faktörünü ciddi şekilde göz önünde bulundurmak zorunda” ifadeleri yer aldı.

ATİNA ŞİKÂYET ETMİŞTİ

Türkiye, 3 Ekim’de Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Libya’nın deniz sahalarında ortak hidrokarbon aramaya da izin veren bir mutabakat muhtırası imzalamıştı, Yunanistan bu gelişmeyi Birleşmiş Milletler’e şikâyet etmişti. Önceki gün de Türkiye ve Libya, BM’de ortaklaşa mektup sunarak Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin bu tür anlaşmalar imzalama yetkisi bulunduğuna işaret etmişti.

TRABLUS’UN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

Atina ve Kahire’nin, son dönemde Libya’ya yönelik hamleleri dikkat çekiyor. Yunanistan, adaların tam yetki kıta sahanlığı bulunduğu şeklindeki maksimalist iddiasına dayanarak, 26 Kasım’da yayınladığı 916/22 sayılı Navtex’de Amerikan Exxon Mobil firmasının, Girit adasının güneyindeki araştırma sahasını, Libya’ya doğru genişletti.
Libya, bu hamle karşısında “Yunanistan, Libya’daki krizden faydalanarak, ihtilaflı bölgelerde oldubittiler yaratmaya çalışıyor. Libya, tüm hukuki ile dilomatik araçları kullanarak, deniz sınırlarını ve deniz bölgelerindeki egemenlik haklarını koruyacaktır” diyerek, Atina’yı pretosto etti. MISIR ise Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmalara tepkisini her fırsatta dile getiriyor.