Brçko Özerk Bölgesi’nde gerçekleştirilen yasa dışı kutlamalara katılan Bosna Hersek Başkanlık Konseyi’nin Sırp Üyesi Milorad Dodik, “Hürriyete ve kendi cumhuriyetlerine sahip olmak Sırp halkının hakkıdır. Brçko’da yaşayan Sırpların cumhuriyete ve Sırp Cumhuriyeti’ne mensup olmaya hakları vardır. Biz bu hakkı destekliyoruz ve Müslümanların da kendilerine ait şeyleri olması hakkına itirazımız yok. Fakat Sırpların etnik azınlık konumuna düşeceği bir yurttaşlık cumhuriyeti hikayesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Balkan News'te yer alan habere göre, Sırpların yıllar boyunca ellerine hiçbir şey geçmeyen Bosna Hersek’i istemediklerini ve sadece mecbur oldukları için Bosna Hersek’te bulunduklarını ileri süren Dodik, uluslararası toplum, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin “Müslümanlara verdikleri sözler” yüzünden Bosna Hersek’i desteklediklerini iddia etti.

TARAFSIZ BRÇKO ÖZERK BÖLGESİ

Brçko Özerk Bölgesi, Dayton Anlaşması'na göre ne Sırp ne de Boşnak-Hırvat entitesine ait olmayan bir bölge olarak tanımlanıyor.

Bölge, Sırp Cumhuriyeti entitesi idaresindeki toprakları ikiye bölüyor. Bosna Hersek'te bir güvenlik krizi anında NATO'nun bölgeye asker konuşlandırabileceği iddia ediliyor.

BOŞNAKLAR İŞGAL KORKUSUYLA EVLERİNİ TERK ETTİ

Bosna Hersek'te yasak olmasına rağmen "Sırp Cumhuriyeti" gününü kutlayan ayrılıkçı Sırplar, Sultan Murad'ın katilini andı. Sırpların Boşnak köylerine saldıracağına dair yayılan iddialar tedirginliğe sebep oldu.

Bosna Hersek'te anayasaya aykırı olmasına rağmen 'Sırp Cumhuriyeti' günü kutlandı. Banja Luka şehrinde gerçekleşen gösteride Sırpların, Brçko kasabasındaki Boşnak yerleşim yerlerine gireceğine dair yayılan iddialar paniğe neden oldu.

Güvenliklerinden endişe eden bazı Bosna Hersek vatandaşlarının evlerinden ayrılıp şehrin güney kısmına gittiği öğrenildi.

SULTAN MURAD’IN KATİLİ ANILDI

Sırplar, Dodik’in talimatıyla Sultan I. Murad’ı şehit eden Obiliç’i öven ve soykırım sloganlarına konu olan marşlar eşliğinde gösteri yaptı.

Yürüyüş sırasında, “Komünistler yok, haç için, zafer için, Nemanyiçler için, Obiliç için Sırplar var” sloganları duyuldu.

Kutlamalara, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanovic'in yanı sıra Sırp Cumhuriyeti emniyetinin 800 mensubu, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic, Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic, Rusya Büyükelçisi İgor Kalbuhov ve aşırı sağcı Fransız milletvekilleri dahil 2 bin 700 kişi katıldı.

Şehirde kutlamalar için caddeler ile devlet kurumlarına Sırp Cumhuriyeti bayrakları asılması dikkati çekti.