Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, katıldığı bir canlı yayında gündeme dair konuları değerlendirdi.

Sigara ile ilgili yöneltilen bir soruya yanıt veren Erbaş, "Sigara haramdır. Bir yılda 8 milyon 200 bin insan sigaradan ölüyor. Pis olan şeyler haramdır. Sigaranın temiz olduğunu düşünen var mı? Sigara içen hem israf ediyor, hem de hastalanıyor. Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" ifadelerini kullandı.

BAŞÖRTÜ SORUNU

Türkiye'de geçmişte yaşanan başörtüsü probleminden bahseden Erbaş, "Bu ülkede baş örtülü insanlar büyük engellerle karşılaştı. İlahiyat fakültesinde birinci olan başörtülü bir kızımız ödülünü alamadı babası gidip aldı. Ülkede çok acılar yaşadık ama geride kaldı. Dünyanın neresinde İslam düşmanlığı varsa raporluyoruz. İslam barış ve huzur demektir" dedi.

METAVERSE VE KRİPTO PARA

Geçen yılın sonlarında gündeme gelen sanal gerçeklik evrenine (metaverse) Suudi Arabistan da Kabe modellemesi ile adım atmıştı.

Bu adım üzerine "Kabe metaverse üzerinden ziyaret edilerek hac yapılabilir mi" sorusu akıllara gelmişti.

Bu konuya değinen Erbaş, "Metaverse'in ibadetin yerini alması mümkün değil. Haccın şartlarını yerine getirilmesi lazım. Sanal hac ve ibadet olmaz. Biz iki senedir hacca gidemedik. 2022'de hac olur mu bilemiyoruz, iletişim halindeyiz. Şu an itibariyle belirli ülkelerden umre kabul ediyorlar" açıklamasını yaptı.

Kripto para caiz midir sorusuna da yanıt veren Diyanet İşleri Başkanı, "Kripto para caizdir denilemiyor. Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz. Bunu biz bir uzman yardımcısı arkadaşımıza tez konusu olarak verdik. Bir hocamız tez olarak bunu hazırlıyor. Ama şu an itibariyle kripto paralar için caizdir, değildir diyemiyoruz" ifadelerini kullandı.