Çin, kısa süre önce yeni "yıkıcı" teknolojiyle desteklenen, ABD dolarının hakimiyetini ve ABD hegemonyasını tehdit eden bir dijital yuan başlattı.

The Wall Street Journal (WSJ) ise ABD’yi Çin dijital yuanına karşı “Amerikan siyasi liderliği neler olup bittiğine yakından bakmalı ve buna karşılık olarak ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet edecek güçlendirilmiş bir dolar biçimi yaratmalı.” sözleriyle uyardı.

WSJ haberinde Çin merkez bankasının e-CNY adlı yeni dijital para biriminin Nisan 2020'de piyasaya sürülmesinin önemli sonuçları olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Çin e-CNY'si, Çin Halk Bankası, finans firmaları ve yabancı kuruluşlar arasındaki çoğu büyük transfer için teknolojik temel haline gelecek. Yabancı bir şirket devasa Çin pazarına erişimini sürdürmek istiyorsa, iş yaparken bu dijital para birimini ve toptan ödeme ağını kullanmak zorunda kalacak. Tam olarak uygulandığında, e-CNY ayrıca perakende ödemenin baskın şekli haline gelecek ve zamanla kişisel finansal işlemlerin çoğu onun aracılığıyla gerçekleştirilecektir.”

Pekin'e bu alanda karşı koymak için, Washington'ın bir seçeneği olduğunu dile getiren WSJ, “ABD, Çin dijital yuanının bir dolar kopyasını oluşturmalıdır. Federal Rezerv, Amerikalı tüketicilere doğrudan karşı taraf olmak da dahil, toptan ve perakende ödemelerin uygulanmasında aracı olarak hareket edecektir.” diye yazdı.

Dijital dolar, yeni çağın para birimini güçlendirecek

Haberde Amerika'nın inancı ve kredisiyle desteklenen bir dijital doların, reforme edilmiş bir parasal mimarinin önemli bir parçası olacağı vurgulanırken “Yeni dijital dolar, yeni çağın para birimini güçlendirecek ve Amerika'yı küresel ekonomik sistemin lideri olarak sağlamlaştıracak. Çin'in e-CNY'si ile karşılaştırıldığında, bu teklifin devlet kontrolü, parasal sağlamlık ve doğruluk, finansal yenilik ve mahremiyet gibi avantajları vardır.” denildi.